Nesavjesni vozači kažnjeni novčanim kaznama između 10.000 i 20.000 kuna

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto - ilustr - auto.jpg

Dvojici izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima

FOTO:Ilustracija
 
U ponedjeljak, 17. listopada nešto iza ponoći 23-godišnjak je bez položenog vozačkog ispita upravljao neregistriranim osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Avenije Dubrovnik u smjeru istoka.U visini naselja Trnsko policijski su službenici na jasan i nedvojben način pomoću plavih bljeskalica i pomoću svijetleći palice s natpisom STOP Policija pokušali zaustaviti osobni automobil s kojim je upravljao 23-godišnjak, što je isti zanemario i nastavio se kretati kolnikom Avenije Dubrovnik u smjeru istoka. Prilikom odbijanja zaustavljanja i u nastavku kretanja, 23-godišnjak je prošao ukupno pet puta na znak crvenog svjetla na križanjima koja su upravljana semaforima da bi se u konačnici zaustavio na području Trnja s obzirom da je vozilom ušao u slijepu ulicu. Po zaustavljanju vozač je izašao iz vozila i pokušao se trčeći udaljiti u čemu su ga spriječili policijski službenici koji su ga uz uporabu sredstava prisile uhitili i doveli u službene prostorije. Vozilo kojim je upravljao mu je oduzeto. Prilikom daljnjeg postupanja je utvrđeno da kod sebe za vrijeme upravljanja nije imao prometnu dozvolu, dok je ponuđeno testiranje na prisutnost droge i lijekova u organizmu odbio.Vozač je potom prepraćen na nadležni sud gdje mu je određeno zadržavanje.
 
U ponedjeljak, 17. listopada, četrdesetak minuta iza ponoći, 48-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke Renault zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Gospodske ulice u smjeru juga. Obavljenim nadzorom vozila i vozača kod kućnog broja 41, utvrđeno je da kod sebe nije imao vozačku dozvolu. Također, obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija od 1.98 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud. Na sudu je proglašen krivim te mu je te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od dva mjeseca.
 
Iste večeri, oko 21.20 sati, 54-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke Mazda zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Horvaćanske ceste u smjeru zapada. Obavljenim nadzorom vozila i vozača kod raskrižja s Ulicom braće Domany, vozaču je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2,21 g/kg. Nakon što je uhićen, vozač je prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna.
 
U utorak, 17. listopada oko 10 sati, 42-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka zapadnom kolničkom trakom Vinogradske ceste u smjeru jugoistoka. Dolaskom do raskrižja s Hercegovačkom ulicom skrenuo je u lijevo, u smjeru sjeveroistoka, prema istočnoj kolničkoj traci gdje se na raskrižju nalazi obilježeni pješački prijelaz na kojem se prometom pješaka ne upravlja semaforima niti znacima ovlaštene osobe. Pješačkom prijelazu nije se približavao sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake odnosno da može zaustaviti svoje vozilo kako bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Tom prilikom, u nastavku kretanja, prednjim dijelom vozila naletio je na pješakinju koja je prelazila kolnik po pješačkom prijelazu, krećući se u smjeru sjeverozapada. U prometnoj nesreći pješakinja je lakše ozlijeđena, a liječnička pomoć joj je pružena u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice. Nakon prometne nesreće vozač je napustio mjesto događaja, a da o prometnoj nesreći nije obavijestio policiju niti je sačekao dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 12.500 kuna.
 
U srijedu, 19. listopada oko 22.25 sati, 39-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke Škoda zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom ulice Parkanj u smjeru juga. Obavljenim nadzorom kod kućnog broja 2 utvrđeno je da vozilom upravlja za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije. Također, utvrđeno je da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 2,08 g/kg u organizmu. Nakon što je uhićen, vozač je prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 20.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
U četvrtak, 20. listopada oko 1.30 sati, 28-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke BMW zagrebačkih registarskih oznaka Riječkom ulicom u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da je upravljao vozilom prije stjecaja prava na upravljanje odnosno bez položenog vozačkog ispita. Također, obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija od 0,95 g/kg u organizmu. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud. Na sudu je proglašen krivim te mu je te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 13.000 kuna.
 
Niti sat vremena kasnije, oko 2.20 sati, 21-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Savske ceste u smjeru juga. Obavljenim nadzorom kod raskrižja sa Selskom cestom utvrđeno je da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,54 g/kg. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna.

Stranica