Nezakonitim podizanjem novca s poslovnih računa oštetio trgovačko društvo za više od 4,22 milijuna kuna

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auti 6.jpg

Neobračunavanjem, neprijavljivanjem i neplaćanjem poreza oštetio Državni proračun za gotovo 900 tisuća kuna

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“, „Utaja poreza ili carine“ i „Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“ te nad 29-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“.
 
Sumnja se da je 56-godišnjak kao direktor i odgovorna osoba  trgovačkog društva iz Zagreba te kao osoba ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje novčanim sredstvima po poslovnim računima društva od ožujka do kraja studenoga 2017. godine s poslovnih računa podigao gotovinu u ukupnom novčanom iznosu od oko 4.227.000 kuna. Naime, za te novčane transakcije osumnjičeni nije predočio dokumentaciju iz koje bi proizlazilo da je podignuti novac iskorišten u poslovne svrhe društva te je odbio sudjelovati u postupku poreznog nadzora. Takvim nezakonitim izuzimanjem financijske imovine s poslovnih računa, sumnja se, oštetio je trgovačko društvo za navedeni novčani iznos te za isti iznos za sebe pribavio znatnu nepripadnu imovinsku korist.
 
Također, sumnja se da je osumnjičeni počinio i kazneno djelo „Utaja poreza ili carine“ i „Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“ na način da je kao direktor i odgovorna osoba istog trgovačkog društva u namjeri pribavljanja imovinske koristi za to trgovačko društvo neobračunavanjem i neprijavljivanjem poreza na cjelokupno obavljene isporuke robe, neobračunavanjem i neprijavljivanjem poreza i neplaćanjem poreza na dodanu vrijednost na stjecanje dobara unutar Europske unije u razdoblju od veljače do kraja prosinca 2017. godine uskratio iznos poreza na dodanu vrijednost u korist Državnog proračuna u iznosu od oko 887.000 kuna. Naime, propustio je u zakonskom roku nakon proteka obračunskog razdoblja predati prijave poreza na dodanu vrijednost kao i konačni obračun poreza na dodanu vrijednost, nakon toga iskazani porez nije prijavljen ni plaćen iako je njegovo trgovačko društvo drugim trgovačkim društvima izdavalo račune s iskazanim porezom na dodanu vrijednost te također nije prijavilo obavezu podmirivanja PDV-a za stjecanje dobara i primljenih usluga iz država članica EU čime je u navedenom iznosu pribavljena znatna protupravna korist. Također, sumnja se da u istom razdoblju nije vodio poslovne knjige sukladno odredbi članka 54., 55. i 56. Općeg poreznog zakona te nije čuvao poslovnu dokumentaciju iako je obavljao poduzetničku djelatnost i ostvarivao prihode koje je bio dužan evidentirati u poslovnim knjigama. Na taj je način poreznom tijelu otežao provedbu poreznog nadzora i onemogućio uvid u nastale porezno značajnije događaje, iznose i vrstu ostvarenih prihoda i rashoda, kao i iznose poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak te prireza porezu na dohodak.
 
Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 5.114.000 kuna.
 
Također, sumnja se da je osumnjičeni 29-godišnjak kao odgovorna osoba istog trgovačkog društva u razdoblju od početka 2017. godine do sredine ožujka 2019. godine nije vodio poslovne knjige sukladno odredbi članka 54., 55. i 56. Općeg poreznog zakona te nije čuvao poslovnu dokumentaciju. Na taj je način je poreznom tijelu otežao provedbu poreznog nadzora i onemogućila uvid u nastale porezno značajnije događaje, iznose i vrstu ostvarenih prihoda i rashoda, kao i iznose poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak te prireza porezu na dohodak.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Stranica