Od početnih 28 kaznenih djela, u nastavku istraživanja sumnja porasla za još 40 djela

Slika /PU_ZG/ilustracije/A11bljeskalica.jpg

U sastavu zločinačkog udruženja, osumnjičeni varali starije građane

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su u sklopu nastavka kriminalističkog istraživanja od 24. studenog 2022. godine, dovršili kriminalističko istraživanje nad 10 muških i šest ženskih osoba starosti od 27 do 47 godina zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.
 
Naime, sumnja se da je 26-godišnjak s unaprijed stvorenom namjerom ostvarivanja nepripadne imovinske koristi povezao u zajedničko djelovanje preostalih 15 osoba da bi u sastavu zločinačkog udruženja od početka rujna do 8. listopada 2022. godine počinili ukupno 40 kaznenih djela na štetu osoba starije životne dobi s područja Zagreba.
 
Po uhodanom obrascu prijevarnog i kažnjivog ponašanja, osumnjičenici bi nasumice iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba, lažno se predstavljajući kao službene osobe i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine novca.
 
Nadalje se sumnja da novac nije bio jedini cilj dobro „uigrane“ skupine prevaranata te su se tako znali kod oštećenih raspitivati o posjedovanju nakita, a po potvrdnom odgovoru bi odmah ponudili besplatno osiguranje nakita u namjeri da ga u konačnici otuđe.
 
Nakon lažnog predstavljanja i dobivanja njima potrebnih informacija, osumnjičenici bi započeli s lažnim prikazivanjem činjenica o krivotvorenom novcu te da je potrebno novac provjeriti i zamijeniti, čime su zapravo oštećene doveli u zabludu, a ujedno i stekli njihovo povjerenje.
 
Po zadobivenom povjerenju, uglavnom su dolazili na adrese stanovanja svojih žrtava gdje bi im se predstavljali kao policijski službenici, a zatim bi im uzeli novac i nakit pod izlikom zamjene, provjere, osiguranja i slično. Uzeti novac i nakit su potom odnosili i predavali 26-godišnjaku koji je novac raspodjeljivao počiniteljima.
 
Ukupna materijalna šteta iznosi više od 476.500 eura.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja naknadno uhićeni 37-godišnjak je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, dok se ostali osumnjičeni od ranije nalaze u istražnom zatvoru. Policijski su službenici posebno izvješće dostavili nadležnom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Stranica