Održana edukacija policijskih službenika Interventne policije o mehanizmima zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2021/PROSINAC/Predavanja, Interventna/Foto 1.jpg
  • Slika

Cilj je osigurati ujednačeno postupanje u zaštiti državne granice te implementiranje najboljih praksi u aktivnostima zaštite državne granice

FOTO: Ilustracija

U utorak i srijedu, 21. i 22. prosinca 2021. godine, u prostorijama Ravnateljstva policije održana je obuka fokusirana na mehanizme zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice. Na radionici su sudjelovali policijski službenici interventne policije Policijske uprave zagrebačke s ciljem obuke da policijski službenici interventne policije nauče nova i osvježe postojeća znanja o zaštiti temeljnih prava kroz teoriju i studije slučaja zasnovane na realnim situacijama s terena.
 
U suradnji Zapovjedništva interventne policije, Policijske akademije i Uprave za granicu nastao je program obuke u sklopu zajedničke strategije kojoj je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad interventne policije na zelenoj granici kako bi se u najvećoj mjeri osiguralo poštivanje i zaštita temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice.
 
Ovaj je program nastao na temelju sličnog programa za graničnu policiju koji Uprava za granicu i Policijska akademija provode u policijskim upravama uz vanjsku granicu Europske unije. Riječ je o kratkim i fokusiranim radionicama prilagođenim polaznicima, odnosno operativnim potrebama i radu na terenu. Taj pristup omogućuje da se svaki novi izazov s terena pravodobno analizira u učionici, među polaznicima koji o njima kritički promišljaju.
 
Važan dio obuke obuhvaća radionica slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja, u kojima se polaznike nastoji potaknuti da analiziraju i raspravljaju o potencijalnim situacijama u kojima se mogu naći tijekom policijskog postupanja i najboljim pristupima u policijskom postupanju.
 
Važan dio ovih radionica obuhvaćaju i ključni pojmovi i procedure zaštite državne granice u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija te postizanje jednoobraznog postupanja u zaštiti državne granice kao i implementiranje najboljih praksi u aktivnostima zaštite državne granice na kopnu u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija prema međunarodnim, EU i nacionalnim propisima te standardnim postupcima.
 
Kao i gotovo sve nove programe Policijske akademije, ovu obuku prati kolegij na sustavu e-obrazovanja, gdje polaznici mogu naći radne materijale i gdje će se kroz test na kraju vrednovati usvojenost ishoda učenja. Takav način obuke podrazumijeva veći angažman polaznika u procesu učenja, kvalitetnije osigurava stjecanje kompetencija i stručnih, ali i onih općih, vezanih za sposobnost rješavanja problema ili funkcioniranja u timu.
 
Predavanje su održali Zvonimir Vrbljanin, voditelj Službe za nezakonite migracije, Jadranka Vitas,  voditeljica Odjela za kontrolu Uprave za granicu Ravnateljstva policije  i policijska službenica Policijske akademije Martina Grdinić, certificirana Frontexova trenerica za zaštitu državne granice i zaštitu temeljnih prava u kontekstu nadzora državne granice

Stranica