Oštećenu doveo u zabludu da skida uroke- umjesto povrata novca predao joj krivotvorene novčanice

Slika /PU_ZG/ilustracije/Policajac i vozilo.jpg

Zagrebačka policija savjetuje građane- Oprez ne nasjedajte!

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim državljaninom Srbije zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Prijevara“ i „Krivotvorenje novca“ na štetu maloljetnice.

Sumnja se da je osumnjičeni s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, koristeći internet stranicu, oglasio da pruža pomoć oko uklanjanja uroka, crne magije i slično, pa se tako početkom srpnja 2024. godine na taj oglas javila oštećena maloljetnica, od kojeg je ista zatražila usluge jer je bila uvjerena da joj je obitelj "ureknuta". Osumnjičeni je iskoristio životnu dob, neiskustvo i naivnost maloljetnice te joj rekao da mora iz kuće u kojoj živi donijeti vrijedne predmete kao što su zlatni nakit, novac i slično koji su vjerojatno izvor "uroka".

Nakon što je oštećenu doveo u zabludu, u tri navrata na području Zagreba sastala se s njime te mu predala više komada zlatnog nakita, novčani iznos od 320 eura. Tijekom susreta je oštećena zatražila povrat dijela novca, međutim nije vratio dio novca koji je prethodno uzeo od nje, već joj je predao dvije krivotvorene novčanice u apoenu od 100 eura, koje je prethodno pribavio na za sada neutvrđen s ciljem stavljanja u optjecaj kao pravih.

Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 5.000 eura.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto nadležnom državnom odvjetništvu.

Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.

Stranica