Osumnjičen za krivotvorenje službene ili poslovne isprave te prijevaru u gospodarskom poslovanju

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto - ilustr - auto.jpg

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad muškarcem starosti 62-godine zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Prijevara“, „Krivotvorenje isprava“ i „Izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na uporabu sredstva za krivotvorenje“

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je osumnjičeni na štetu trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu počinio kaznena djela tako što je u ime trgovačkog društva sa sjedištem u Poreču, u kojem je bio odgovorna osoba, početkom siječnja 2019. godine izdao račun, vlastoručno ga potpisao i ovjerio pečatom društva, na kojem računu je neistinito naveo da je za trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu obavilo radove u ukupnoj vrijednosti od 707.455 kuna te da je to trgovačko društvo dužno isplatiti novčani iznos od 257.455 kuna.
 
Nadalje, sumnja se da je početkom travnja 2019. godine  izdao izvadak otvorenih stavki kojeg je vlastoručno potpisao i ovjerio pečatom, u kojem izvatku je neistinito naveo da je trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu dužno isplatiti trgovačkom društvu sa sjedištem u Poreču novčani iznos od 257.455 kuna, iako je znao da vrijednost obavljenih radova prema privremenim situacijama iznosi 451.145 kn, koji iznos je spomenuto trgovačko društvo iz Zagreba uredno platilo te je taj račun i izvadak otvorenih stavki neistinitog sadržaja, kao vjerodostojne isprave, posredstvom odvjetnika dostavio javnom bilježniku, uz prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave protiv društva iz Zagreba temeljem kojeg računa i izvatka otvorenih stavki i prijedloga za ovrhu je navedeni javni bilježnik, smatrajući da su račun i izvadak otvorenih stavki istinitog sadržaja, sredinom rujna 2019. godine donio rješenje o ovrsi radi naplate iznosa od 257.455 kuna s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama i troškovima postupka. Temeljem tog rješenja o ovrsi je posredstvom financijske ustanove krajem listopada 2019. godine s računa društva obavljena naplata ukupnog iznosa od 286.605 kuna s pripadajućim kamatama i troškovima postupka u korist trgovačkog društva s sjedištem u Poreču.
 
Zbog svega navedenog trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu prouzročena znatna imovinska šteta.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena prijava je podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

FOTO: Ilustracija

Stranica