Osumnjičen za prijevare u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja isprava i ovjeravanja neistinitog sadržaja

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto blic.jpg

Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 400.000 kuna

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje da je počinio sedam kaznenih djela „Prijevara u gospodarskom poslovanju“, četiri kaznena djela „Krivotvorenje isprave“ i četiri kaznena djela „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“.
 
Sumnja se da je kao direktor i osoba ovlaštena za zastupanje trgovačkog društva iz Zagreba, u namjeri stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za II.-osumnjičeno trgovačko društvo, odgovornoj osobi oštećenog trgovačkog društva neistinito predočio da je II.-osumnjičeno trgovačko društvo vlasnik teretnog vozila marke ”Opel", a zatim 1. prosinca 2018. godine s oštećenim trgovačkim društvom sklopio usmeni dogovor i pisani ugovor o dugoročnom najmu vozila s pravom vlasništva po otplati zadnje rate, iako je znao i bio svjestan da oštećeno trgovačko društvo ne može postati vlasnik vozila. Naime, ne sumnjajući u status vlasništva spornog vozila, odgovorna osoba oštećenog trgovačkog društva temeljem zaključenog ugovora s II.-osumnjičenim trgovačkim društvom, u razdoblju od 3. prosinca 2018. godine do 2. prosinca 2019. godine, na bankovni račun II.-osumnjičenog trgovačkog društva na ime mjesečnih rata i cijene otkupa radi stjecanja prava vlasništva nad vozilom, uplatila je novčani iznos od ukupno 149.503 kuna. Novac primljen na račun svog trgovačkog društva osumnjičeni je neovlašteno zadržao u korist društva, dok je oštećeno trgovačko društvo od strane stvarnog vlasnika vozila, trgovačkog društva iz Zagreba, početkom 2020. godine pozvano vratiti vozilo, što je oštećeno trgovačko društvo i učinilo.
 
Također se sumnja da je osumnjičeni 45-godišnjak kao direktor i osoba ovlaštena za zastupanje III.-osumnjičenog trgovačkog društva 15. rujna 2020. godine s odgovornom osobom oštećenog trgovačkog društva zaključio ugovore o poslovnom najmu za ukupno šest osobnih automobila marke „Peugeot“, kojima se obvezao da će, po isteku ugovora o najmu u trajanju od četiri mjeseca, vozila i otkupiti od oštećenog trgovačkog društva. S unaprijed stvorenom namjerom da sebi i III.-osumnjičenom trgovačkom društvu pribavi nepripadnu imovinsku korist obećanjem je držao u zabludi odgovornu osobu oštećenog trgovačkog društva da će po isteku najma vozila i otkupiti. Navedeno nije učinio već je svih šest vozila prodao različitim kupcima, kojima je u četiri navrata predao krivotvorene račune oštećenog trgovačkog društva temeljem koje su kupci u postupku prijenosa vlasništva vozila predavali ovlaštenim osobama stanica za tehnički pregled, a koji su, ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost, izvršili prijenos vlasništva na kupce. U dva je navrata kupcima obećao da će im naknadno dostaviti račun temeljem kojeg će oni moći obaviti prijenos vlasništva na sebe, no to nije učinio već je novac dobiven od prodaje vozila zadržao za sebe i III.-osumnjičeno trgovačkog društva.
 
Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 400.000 kuna.
 
Nakon dovršenoga kriminalističkoga istraživanja protiv osumnjičenog je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Stranica