Osumnjičen za prijevaru u gospodarskom poslovanju

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjakom zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.
Sumnja se da je od ožujka 2016. do 21. rujna 2017. prema unaprijed stvorenoj namjeri da za trgovačko društvo koje zastupa pribavi protupravnu imovinsku korist, iskoristivši povjerenje odgovornih osoba drugog trgovačkog društva iz Zagreba, stečeno ranijim urednim poslovnim odnosom ponudio nabavu lakirnice i komore za sačmarenje po povoljnijim uvjetima, a nakon što je predstavnicima tog trgovačkog društva predao ponudu za komoru za sačmarenje trgovačkog društva iz Italije te ponudu za lakirnicu trećeg trgovačkog društva, naveo ih da povjeruju da će im opremu stvarno isporučiti. S predsjednikom uprave drugog trgovačkog društva zaključio je kupoprodajni ugovor kojim se obvezao u roku od osam do devet mjeseci isporučiti navedenu opremu u vrijednosti 139.500 eura, iako stvarne namjere isporuke nije imao.
Izdavanjem predračuna trgovačkog društva kojeg zastupa naveo je predstavnike drugog trgovačkog društva da na račun trgovačkog društva koje zastupa uplate kupoprodajnim ugovorom dogovoreni avans u iznosu od 81.500 eura. Osumnjičeni je taj iznos, u iznosu umanjenom za njegovu proviziju, trebao proslijediti s računa trgovačkog društva kojeg zastupa proizvođačima navedene opreme, odnosno trgovačkim društvima iz Italije, te temeljem tih uplata naručiti izradu opreme, a što nije učinio.
Nakon što su krajem 2016. predstavnici drugog trgovačkog društva, protekom ugovorenog roka za isporuku, saznali da osumnjičeni nije ostvario narudžbu opreme kod proizvođača i uplatio avans potreban za početak proizvodnje, držao ih je u zabludi obećavajući da će isto učiniti u što kraćem roku, a nakon što su u travnju 2017. predstavnici drugog trgovačkog društva raskinuli kupoprodajni ugovor i nakon što je opomenom pred tužbu pozvan da drugom trgovačkom društvu vrati uplaćeni avans, osumnjičeni je do rujna 2017. držao u zabludi predstavnike drugog društva da će vratiti uplaćeni avans pravdajući se da očekuje uplatu novca na račun svog trgovačkog društva, što nije učinio. Na taj način je za svoje trgovačko društvo pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu uplaćenog avansa od 81.500 eura (u protuvrijednosti od oko 612.000 kuna) te za isti iznos oštetio drugo trgovačko društvo.
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su protiv osumnjičenog podnijeli posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.
 

Stranica