Osumnjičen za računalne prijevare, krivotvorenje isprava, nedozvoljenu uporabu osobnih podataka, prijevare te povrede tajnosti pisama i drugih pošiljaka

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto 1.jpg

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela „Računalna prijevara“ „Krivotvorenje isprava“, „Nedozvoljena uporaba osobnih podataka“, „Povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka“, „Prijevara“ te više kaznenih djela „Računalna prijevara“ koje su ostale u pokušaju, a sve na štetu 34-godišnjaka.  

Naime, sumnja se kako je 29-godišnjak  u ožujku 2019. godine u Zagrebu u Ulici Gaj, s unaprijed stvorenom namjerom protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, iz novčanika koji se nalazio u nezaključanoj sobi, otuđio je  kreditnu karticu svom 34-godišnjem poznaniku. U narednim danima je u više internetskih trgovina, trgovina prehrambenih artikala, ljekarni i na drugim mjestima koristio otuđenu kreditnu karticu za kupovinu raznih artikala pri čemu je deset puta uspio ostvariti kupovinu korištenjem te kartice, dok je osam djela ostalo u pokušaju jer je kartica bila odbijena. Krajem mjeseca ožujka, nakon što je kreditna kartica poništena na zahtjev oštećenog muškarca, osumnjičenom su, u trgovini u Škorpikovoj ulici, pri pokušaju kupovine nakon odbijene transakcije, zaposlenici trgovine oduzeli otuđenu karticu.
 
Potom, početkom mjeseca travnja 2019. godine u Ulici Gaj preuzeo je poštansku pošiljku koja je glasila na oštećenog, a u kojoj se nalazila nova kreditna kartica s tajnim PIN brojem pri čemu je dostavljača doveo u zabludu neovlašteno se koristeći osobnim podacima 34-godišnjaka koje je prethodno prikupio i zapisao upravo s namjerom da ih naknadno iskoristi, te prilikom preuzimanja pošiljke krivotvorio njegov potpis.
 
Nakon što je preuzeo kreditnu karticu, tijekom travnja 2019. godine, na raznim ju je prodajnim mjestima osam puta iskoristio i prilikom kupovine krivotvorio potpis 34-godišnjaka. Također, osim toga, u istom je periodu na web prodajnim mjestima pet puta karticu iskoristio i za kupovinu raznih artikala te usluga, a prilikom svake kupovine protupravno unosio podatke s kartice koje je ranije pribavio.
 
Materijalna šteta pričinjena ovim djelom iznosi 10.000 kuna.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu dostavljena je kaznena prijava.

Stranica