Osumnjičeni uz lažnu namjeru i lažno prikazivanje činjenica koristili kuću u Zagrebu, čiji najam naposljetku nisu platili

Slika /PU_ZG/ilustracije/policija natpis2.jpg

Uz sve to osumnjičena je izradila i lažne bankovne naloge o izvršenim  uplatama  


FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom i 41-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prijevare“ i „Krivotvorenje isprave“.
 
Naime, sumnja se da je osumnjičeni 51-godišnjak s unaprijed stvorenom namjerom i prema prethodnom dogovoru s 41-godišnjakinjom, sklopio Ugovor o najmu nekretnine  u svibnju 2021. godine s oštećenim 50-godišnjakom na adresi u Zagrebu, Ulica Tošovac za cijenu mjesečnog najma oko 2.000 eura uz dodatne režijske troškove. Navedeno je učinio unatoč tome što nije imao stvarnu namjeru uredno podmirivati mjesečne najamnine kao i režijske troškove, te je uz to oštećenom predao zadužnicu potvrđenu od javnog bilježnika na iznos od 50.000 kuna, nakon čega mu je oštećeni 50-godišnjak predao nekretninu u posjed, iako je osumnjičeni bio svjestan da izdana zadužnica nije naplativa, kao i da nema imovine potrebne za pokriće obveza prema oštećeniku.  

Nakon navedenog osumnjičeni su prema ranijoj namjeri prestali plaćati najamninu i režijske troškove te kako bi oštećenika održali u zabludi, pismenim i usmenim putem pozivali su se na razne izgovore, da bi potom osumnjičena 41-godišnjakinja izradila i dostavila putem mobilne aplikacije lažne bankovne naloge o izvršenim uplatama u dva navrata. Prva uplata je izvršena u rujnu 2021. godine na iznos od 15.750 kuna od strane platitelja osumnjičene i u siječnju 2022. godine na iznos od 16.000 kuna od strane platitelja trgovačkog društva u kojem osumnjičena ima svojstvo odgovorne osobe, a koje bankovne naloge je proslijedila osumnjičenom 51-godišnjaku, kako bi iste mogao proslijediti oštećenom.
 
Ipak, nakon naknadnog uvida od strane oštećenog u bankovni račun utvrdio je kako uplate nisu izvršene, nakon čega je i otkazao ugovor o najmu. 
 
Ukupna materijalna šteta pričinjena kaznenim djelima iznosi oko 60.000 kuna.
 
Posebno izvješće protiv osumnjičenih dostavljeno je nadležnom državnom odvjetništvu redovnim putem.

Stranica