Osumnjičeni za dogovor za počinjenje kaznenog djela i prijevaru

Slika /PU_ZG/slike/MUP/novac/euri2.jpg

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakinjom i 65-godišnjakom zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela „Dogovor za počinjenje kaznenog djela“ i „Prijevara“.

U namjeri da si pribave protupravnu imovinsku korist, 31-godišnjakinja je, sumnja se, kao odgovorna osoba trgovačkog društva i 65-godišnjak, koji u trgovačkom društvu nije bio u radnom odnosu, dogovorili počinjenje kaznenog djela prijevare na način da će 65-godišnjak pronalaziti potencijalne kupce nekretnina u ime trgovačkog društva te da će od njih preuzimati novčana sredstva u vidu akontacije, a koje onda neće polagati na račun trgovačkog društva već će ih zadržavati za sebe. Osumnjičena bi, u cilju dovođenja i održavanja kupaca u zabludi, u svojstvu direktorice, kod javnog bilježnika svojim potpisom i pečatom tvrtke ovjeravala predugovore o kupoprodaji nekretnina i potvrde o primljenim iznosima predujma te izdavala bjanko zadužnice kao instrument naplate , iako su znali da na računu tvrtke neće biti položenih novčanih sredstva.
 
Sumnja se da je 65-godišnjak, sukladno navedenom dogovoru, početkom listopada 2016. godine, zainteresiranog kupca dva manja stana doveo u zabludu da je zaposlenik trgovačkog društva i da će navedena tvrtka graditi objekt na području Dubrave u kojem će mu navedena tvrtka prodati dva stana po ukupnoj cijeni od 84.000 eura, ali da oštećeni treba unaprijed platiti cijenu jednog stana, odnosno 42.000 eura. Oštećeni je prihvatio tako dogovorene uvjete te mu je osumnjičeni pripremio predugovor koji je ovjeren kod javnog bilježnika u studenom 2016. godine.
 
Prije ovjere kod bilježnika, oštećeni je osumnjičenom predao 42.000 eura koji osumnjičeni nije položio na račun tvrtke, a osumnjičena je izdala bjanko zadužnice na iznos od 300.000 kuna.
 
Od preuzimanja akontacije, osumnjičeni je koristeći lakovjernost i poodmaklu životnu dob oštećenog, istog držao u zabludi da će mu vratiti novčana sredstva ili pronaći drugi adekvatni stambeni prostor, a što osumnjičeni nisu učinili pa je oštećeni bezuspješno pokušao naplatiti izdane bjanko zadužnice.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 65-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

FOTO: Ilustracija

Stranica