Osumnjičeni za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, pranje novca i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto - ilustr - auto.jpg

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, 43-godišnjakinjom, 41-godišnjakom, 48-godišnjakom i 37-godišnjakom, zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“, „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“, „Pranje novca“ i „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“.  

Sumnja se da je 43-godišnjakinja počinila kaznena djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“ i „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“, a 41-godišnjak „Zlouporaba položaja i ovlasti“ pomaganjem i „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“ na način da je 43-godišnjakinja kao pomoćnica ravnateljice škole, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, za drugu osobu, na štetu svog poslodavca, prekoračila granice svoje ovlasti. To je počinila na način da je od sredine ožujka 2017. godine do kraja studenog 2017. godine u 26 navrata dala nalog računovodstvu da temeljem nevjerodostojne dokumentacije na teret proračunskih sredstava škole provede plaćanje u korist trgovačkog društva zastupanom po 41-godišnjem direktoru, u ukupnom iznosu od 1.772.250 kuna, a koje je plaćanje i provedeno. Nakon toga je 41-godišnjak, kako bi opravdao uplatu sa žiro računa škole za uplaćeni iznos od 1.772.250 kuna ispostavio račune neistinitog sadržaja čime je za trgovačko društvo pribavljena imovinska korist u iznosu od 1.772.250 kuna, a za koji je iznos oštećena škola.
 
Također, 43-godišnjakinja je počinila identično kazneno djelo zajedno sa 48-godišnjakom za kojeg se osnovano sumnja da je počinio ista kaznena djela kao i 41-godišnjak iz prethodnog događaja. U ovom slučaju ta su djela počinjena na način da je 43-godišnjakinja, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za drugu osobu, a na štetu svog poslodavca, prekoračila granice svoje ovlasti, jer je od kraja ožujka 2017. godine do sredine svibnja 2017. godine dala usmeni nalog računovodstvu da u korist trgovačkog društva zastupanom po 48-godišnjem direktoru i vlasniku, provede plaćanje u ukupnom iznosu od 500.000 kuna. Plaćanje je provedeno, nakon čega je 48-godišnjak, kako bi opravdao plaćanje sa žiro računa škole za uplaćeni iznos od 500.000 kuna ispostavio račune neistinitog sadržaja. Time je za trgovačko društvo pribavljena imovinska korist u iznosu od 500.000 kn te za isti iznos oštećena škola.
 
Sumnja se da su svi osumnjičeni počinili kaznena djela „Pranje novca“, na način da su od sredine ožujka 2017. godine do sredine studenog 2017. godine, imovinsku korist koju su ostvarili kaznenim djelima „Zlouporaba položaja i ovlasti“ i „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“, odnosno pomaganjem u počinjenju prikrivanjem. Sumnja se da su navedeno počinili tako da su obavljajući bezgotovinske uplate u korist žiro računa trgovačkog društva 37-godišnjaka i to tako da je trgovačko društvo 41-godišnjaka na račun trgovačkog društva 37-godišnjaka uplatio iznos od 1.438.920 kuna, koji je kao bezgotovinsku uplatu u korist žiro računa trgovačkog društva 41-godišnjaka uplatila i škola i trgovačko društvo 48-godišnjaka, koje je na žiro račun trgovačkog društva 37-godišnjaka uplatilo iznos od 250.000 kuna, kao dio primljene uplate škole, pri čemu trgovačko društvo 37-godišnjaka nije dokazalo da je bilo u poslovnom odnosu s druga dva trgovačka društva (41-godišnjaka i 48-godišnjaka). Nakon toga je tako primljen novac, s ciljem prikrivanja njegovog nezakonitog porijekla, 37-godišnjak u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva iskoristio za  bezgotovinske isplate raznih iznosa u korist drugih osoba (po osnovi ugovora o kupoprodaji, u ime povrata pozajmice i drugo).
 
Osumnjičena 43-godišnjakinja je počinila kazneno djelo „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“ na način da je u svojstvu pomoćnice ravnateljice škole, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, povrijedila dužnost zaštite imovinskih interesa škole jer je koristeći se službenom poslovnom kreditnom karticom od siječnja do kraja prosinca 2017. godine načinila privatne troškove (podizanjem gotovog novca na bankomatu i kupnjom robe za osobne potrebe) u ukupnom iznosu od 42.065,36 kuna, nije opravdala akontacije koje je preuzela za službena putovanja u iznosu od 1.349,91 kuna, te nije opravdala dugovanje po akontacijama iz gotovinske blagajne za taxi prijevoz u iznosu od 365 kuna, čime je za sebe ostvarila imovinsku korist u ukupnom iznosu od 57.780,17 kn, a za koliko je oštećena škola.
 
Također, sumnja se da je počinila i kazneno djelo „Zlouporaba položaja i ovlasti“ na način da je s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, u listopadu 2017. godine neosnovano kupila i za sebe prisvojila informatičku opremu ukupne vrijednosti od 27.969,38 kuna, čiju je kupnju u ime škole osobno odobrila svojim parafom, iako je znala da sukladno pravilniku nema ovlasti potpisati dokumentaciju za nabavu robe iznad 20.000 kuna, čime je za sebe pribavila protupravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a za koji je iznos oštećena škola.
 
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja posebno izvješće je dostavljeno Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

FOTO: Ilustracija

Stranica