Osumnjičeni za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza i carine i povredu obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Slika PU_ZG/slike/MUP/novac/novac3.jpg

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, a u suradnji s djelatnicima Porezne uprave, Područni ured Zagreb, proveli su kriminalističko istraživanje zbog osnova sumnje da su 50-godišnjak i 46-godišnjak kao odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza i carine i povredu obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a 45-godišnjak kazneno djelo utaje poreza ili carine i kazneno djelo povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.  

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnova sumnje da je 50-godišnjak dok je bio odgovorna osoba trgovačkog društva od kolovoza do listopada 2013. s računa društva podigao gotovinu u iznosu od oko milijun kuna na ime materijalnih troškova i plaćanja dijela ugovora, dok je 46-godišnjak za vrijeme dok je bio odgovorna osoba društva od listopada do kraja prosinca 2013. sa žiro računa društva podigao iznos od oko 7,5 milijuna kuna u ime povrata posudbe, povrata posudbe direktoru i slično. Za te novčane transakcije nisu predočili dokumentaciju temeljem koje bi pravdali da su novčana sredstva zaista iskorištena u svrhe poslovanja trgovačkog društva te su odbili sudjelovati u postupku poreznog nadzora, čime se smatra da su nezakonitim izuzimanjem financijske imovine sa žiro-računa oštetili trgovačko društvo te za sebe pribavili znatnu nepripadnu imovinsku korist.

Isto tako, utvrđena je osnova sumnje da su zajedno s 45-godišnjakom počinili kazneno djelo utaje poreza ili carine na način da su izdavali račune, dok PDV nisu prikazivali u tromjesečnom obrascu, kao ni priljeve po žiro računu.

Također se sumnja da su počinili kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga na način da kao odgovorne osobe trgovačkog društva od siječnja 2013. do kraja ožujka 2014. nisu vodili poslovne knjige društva sukladno odredbama Općeg poreznog zakona te nisu čuvali poslovnu dokumentaciju, iako su obavljali poduzetničku djelatnost i ostvarivali prihode koje su bili dužni evidentirati u poslovnim knjigama. Na taj način su poreznom tijelu otežali provedbu poreznog nadzora i onemogućili uvid u nastale porezno značajnije događaje, iznose i vrstu ostvarenih prihoda i rashoda, kao i iznose poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak te prireza porezu na dohodak.  

Sumnja se da su si navedenim kaznenim djelima pribavili protupravnu imovinski korist od 8.480.570,55 kuna i oštetili državni proračun Republike Hrvatske za iznos od 2.153.518,55 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijeto je posebno izvješće.

 

 



Pisane vijesti