Podsjećamo građane na ulogu negativnih prekršajnih bodova kao mjere sigurnosti prometa na cestama

Slika /PU_ZG/ilustracije/palica.jpg

Dvojici vozača, nakon teških prekršaja, upisano po šest negativnih bodova

FOTO: Ilustracija
 
U petak 1. kolovoza oko 20 sati na sesvetskom području, tijekom nadzora prometa policijski su službenici u Glavnoj ulici u Prepuštovcu, zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 56-godišnjak. Kontrolom vozila i vozača te provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da vozač upravlja motornim vozilom pod utjecajem alkohola od 2.35 g/kg u organizmu.
 
Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva nakon čega je doveden na Općinski sud u Sesveta.
 
Na sudu je proglašen krivim te mu je pravomoćnom presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 1.320 eura kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Kao pravna posljedica pravomoćne osude, za počinjeni prekršaj vozaču je u evidenciju upisano šest negativnih prekršajnih bodova.
 

Jučer, 2. kolovoza, dvadesetak minuta iza ponoći, na Jelkovečkoj cesti u Sesvetama, tijekom nadzora prometa policijski su službenici zaustavili osobni automobil splitskih registarskih oznaka kojim je upravljao 47-godišnjak.
 
Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom za vrijeme dok mu je na snazi zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije.
 
Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policije, nakon čega je doveden na Općinski sud u Sesvetama. Na sudu je proglašen krivim te mu je pravomoćnom presudom izrečena novčana kazna u iznosu od  1.320 eura dok mu je, kao pravna posljedica pravomoćne osude, za počinjeni prekršaj u evidenciju upisano šest negativnih prekršajnih bodova.
 
Koristimo priliku te podsjećamo građane na ulogu negativnih prekršajnih bodova kao mjere sigurnosti prometa na cestama.
 
Naime, upis negativnih prekršajnih bodova u evidenciju kao pravna posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za određene prekršaje propisan je člankom 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola, dok će se na isti način postupati prema mladom vozaču ukoliko u spomenutom razdoblju prikupi devet negativnih bodova.

Prije podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole osoba mora položiti vozački ispit, a ponovo polaganje vozačkog ispita moguće je istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole i to tek nakon provedenog postupka osposobljavanja kandidata za vozače.

Stranica