Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 458 prometnih prekršaja

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol, formula za nesreću.jpg

Najveća zabilježena koncentracija alkohola od 2,62 g/kg kod 50-godišnjaka

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 22. do 25. kolovoza 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 458 prometnih prekršaja, od čega 42 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 132 prekršaja nepropisne brzine, 62 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, šest pod zabranom, 17 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 172 ostala prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u nedjelju, 24.  rujna 2023. godine oko 00.15 sati u Rugvici, 50-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a u Dugoselskoj ulici prilikom nadzora prometa zaustavili su ga policijski službenici. Obavljenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija alkohola od 2,62 g/kg u organizmu. Vozač je isključen iz prometa i doveden u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
-  Iste noći oko 1.25 sati 35-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Selske ceste u smjeru sjevera. Nadzorom vozila i vozačice kod kućnog broja 173, s obzirom na to da je 35-godišnjakinja pokazivala znakove alkoholiziranosti, ponuđena joj je uporaba alkometra zbog utvrđivanja stupnja alkoholiziranosti što je ona i prihvatila. Alkotestiranjem je utvrđeno da je pod utjecajem alkohola (2,35 g/kg), a također je utvrđeno da je za vozilo kojim upravlja isteklo važenje prometne dozvole. Vozačici je privremeno oduzeta vozačka dozvola na 12 sati te je isključena iz prometa, a potom dovedena na nadležni prekršajni sud.
 
Izdvajamo i sljedeće:
 
U petak, 22. rujna 2023. oko 10.50 sati, 37-godišnjak je prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom, odnosno bez položenog vozačkog ispita bilo koje kategorije, upravljao osobnim automobilom marke Renault zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se istočnom kolničkom trakom Ulice Zastavnice u smjeru sjeveroistoka. Nadalje, iako ne smije započeo je pretjecati kolonu vozila, preko pune linije na kolniku, te je tom prilikom prouzročio prometnu nesreću u kojoj je nastala materijalna šteta. Budući je vozač recidivist, privremeno mu je oduzeto vozilo. Nesavjesni vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 3.360 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 12 mjeseci dok mu je vozilo temeljem pravomoćne presude i trajno oduzeto.
 
Sljedećeg dana, 23. rujna 2023. oko 8.30 sati, 22-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao kolnikom Ulice dr. Luje Naletilića u smjeru istoka. Kontrolom vozača i vozila utvrđeno je da vozač kod sebe nema osobnu iskaznicu, da je upravljao navedenim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje odnosno bez položenog vozačkog ispita bilo koje kategorije. Nadalje, utvrđeno je da je upravljao vozilom dok mu je na snazi rješenje, a kojim je određeno da u periodu od dvije godine od dana izvršnosti rješenja ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole jer je prije stjecanja prava na upravljanje u razdoblju od dvije godine prikupio 21 negativan prekršajni bod. Također, utvrđeno je da je upravljao navedenim osobnim automobilom iako je imao 1,28 g/kg alkohola u organizmu. Ovom nesavjesnom vozaču, privremeno je oduzeto vozilo marke Peugeot 207 zagrebačkih registarskih oznaka. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud, gdje mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 dana, novčana kazna u iznosu od 1.020 eura te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 14 mjeseci.
 
U nedjelju, 24. rujna oko 5.40 sat, 23-godišnjakinja je, dok je u organizmu imala 1,59 g/kg alkohola, upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Novom cestom u smjeru sjevera. Dolaskom do raskrižja s Magazinskom cestom vozilom je skrenula lijevo u smjeru sjeverozapada prema kolniku Magazinske ceste, a da nije brzinu kretanja vozila prilagodila osobinama ceste (raskrižje), atmosferskim uvjetima (kiša) i stanju kolnika (mokar kolnik) zbog čega je uslijed takve vožnje izgubila nadzor nad vozilom te prouzročila prometnu nesreću u kojoj je nastala materijalna šteta. Vozačica je uhićena i prepraćena na nadležni Općinski prekršajni sud gdje joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.680 eura kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od dva mjeseca.
 
Tijekom provedbe akcija, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno osam osoba – test negativan. Dvije su osobe odbile testiranje.
 
Od 42 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 17 vozača (40,5%) je alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 15 mladih vozača (35,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcija, pet je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 17 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
 

Stranica