Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 686 prometnih prekršaja

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto 7 autic.jpg

Rezultati akcije u prometu pokazali da se i dalje vozi prebrzo

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 6. listopada do 9. listopada 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 686 prometnih prekršaja, od čega 45 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 281 prekršaj nepropisne brzine, 42 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 50 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 247 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 7. listopada u 11.40 sati u mjestu Pavučnjak, kod 44-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom utvrđena je koncentracija od 3,53 g/kg alkohola u krvi. Kretao se kroz mjesto Pavučnjak, kolnikom Karlovačke ceste u smjeru sjevera. Nakon prolaska raskrižja s Ulicom Kirini u smjeru sjevera nije se kretao sredinom obilježene prometne trake već je sa svojim vozilom prešao preko središnje neisprekidane razdjelne linije na prometnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera gdje je prednjim dijelom svoga vozila naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je kolnikom Karlovačke ceste u smjeru juga upravljala 85-godišnjakinja. Njeno vozilo nastavilo se nekontrolirano kretati kolnikom Karlovačke ceste te je naletjelo na motocikl zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 32-godišnjak Karlovačkom cestom u smjeru juga. U prometnoj nesreći ozlijeđeni su 85-godišnjakinja i 32-godišnjak.
 
U subotu, 7. listopada 2023. godine u 23.35 sati je 23-godišnjakinja upravljala osobnim automobilom splitskih registarskih oznaka Ulicom Ljudevita Posavskog u Sesvetama, pod utjecajem alkohola od 2,08 g/kg. Nakon utvrđene alkoholiziranosti ista je odvedena na liječnički pregled nakon čega je smještena na otriježnjenje te je odvedena na Općinski prekršajni sud u Sesvetama. Vozačici je uz izdanu Naredbu o određivanju mjere opreza od 12 sati, privremeno oduzeta vozačka dozvola i isključena je iz prometa.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirane su ukupno četiri osobe – test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.

Od 45 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (26,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je osam mladih vozača (17,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, dvije osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
U četvrtak, 5.  listopada 2023. godine u 23.30 sati policijski službenici su tijekom provođenja nadzora prometa na Slavonskoj aveniji zaustavili 32-godišnjakinju koja je pod utjecajem alkohola (0,76 g/kg) upravljala osobnim automobilom karlovačkih registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom B kategorije za vrijeme dok joj je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije koja je važeća do listopada 2023 godine. Vozačica je smještena na otrježnjenje, a nakon čega je dovedena na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjena uvjetnom kaznom zatvora u trajanju od 32 dana i novčanom kaznom u iznosu 300 eura. Ujedno joj je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od jednog mjeseca.
 
U petak, 6. listopada 2023. godine u 17.10 sati, 38-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Jadranskom avenijom u smjeru istoka. Provedenim nadzorom kod Ulice Jaruščica utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola (2,05 g/kg). Provedenim provjerama je također utvrđeno da je upravljao vozilom prije ponovnog stjecanja prava na upravljanje budući da mu je zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova u periodu od dvije, ukinuta vozačka dozvola. Osumnjičeni muškarac je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2680 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od šest mjeseci.
 
U petak, 6. listopada 2023. godine u 11.50 sati u Sesvetama na Sesvetskoj cesti su policijski službenici zaustavili 24-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom sisačkih registarskih oznaka kojemu je isteklo važenje prometne dozvole više od 15 dana te vozilo nije odjavljeno u roku od 15 dana od isteka valjanosti prometne dozvole, odnosno nije obnovio policu obveznog auto osiguranja prije nego li je vozilo pustio u promet na cesti. Također je utvrđeno da je vozilom upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom B kategorije. Osumnjičeni je 24-godišnjak uhićen i odveden na Općinski sud u Sesvetama gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu 2333,61 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju šest mjeseci.
 
U subotu, 7.  listopada 2023. godine u 20.15 sati u Zagrebu, na raskrižju Koledinečke ulice i  Ulice Milovana Gavazzija, u nadzoru prometa zatečen je 44-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a koji je na raskrižju prošao na znak crvenog svjetla.  Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom koje je u kolovozu 2023. godine odjavljeno te vozač kao vlasnik vozila nije obnovio policu obveznog auto osiguranja. Nadalje, utvrđeno je kako je osumnjičeni upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (1,93 g/kg) te nije koristio sigurnosni pojas koji je ugrađen u vozilo dok mu je i vozačka dozvola istekla u ožujku 2023. godine te mu je osobna iskaznica poništena u lipnju 2023. godine. Osumnjičeni muškarac je uhićen i smješten na otrježnjenje nakon čega je doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom iznosu 1850 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
U subotu, 7.  listopada 2023. godine u 23.27 sati, 46-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, autocestom A2 u smjeru sjevera. Provedenim nadzorom na prometnom čvoru Zaprešić, utvrđeno je da upravlja pod utjecajem alkohola (1,69 g/kg). Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1320 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od jednog mjeseca.
 
U nedjelju, 8.  listopada 2023. godine u 2.57 sati, 40-godišnjak je upravljao osobnim automobilom austrijskih nacionalnih oznaka, a kretao se južnim kolnikom Jadranske avenije u smjeru istoka. Provedenim nadzorom vozila i vozača kod benzinske postaje utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola (2.08 g/kg). Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1320 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Stranica