Policijski službenici u samo 12 sati spriječili tri krijumčarenja osoba na području Policijske uprave zagrebačke

Slika /PU_ZG/ilustracije/policija natpis2.jpg

 Osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku, dok su strani državljani smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite

FOTO. Ilustracija
 
  1. Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjim državljaninom Srbije zbog sumnje u počinjene kaznenog djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“.
 
Naime, sumnja se kako je osumnjičeni 35-godišnjak 24. ožujka na području grada Zagreba s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi i iz koristoljublja, a prema prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom, preuzeo i u osobnom automobilu slovenskih nacionalnih oznaka, kao putnike prevozio ukupno četiri strana državljana. Cilj osumnjičenom je bio navedene strane državljane prevesti teritorijem Republike Hrvatske do granične crte sa drugim državama članice Europske unije.
 
U petak, 24. ožujka, oko 21.10 sati na području Novog Zagreba, policijski službenici raspoređeni na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija, te temeljem policijskog profiliranja i utvrđivanja zakonitosti boravka u Republici Hrvatskoj, zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 35-godišnjak. Provedenim nadzorom policijski službenici su utvrdili kako se u vozilu nalaze četiri strana državljana koji nezakonito borave u Republici Hrvatskoj.    
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, 35-godišnji državljanin Srbije je predan pritvorskom nadzorniku, posebno izvješće je predano nadležnom državnom odvjetništvu, dok su strani državljani predani u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite.
 
  1. Nedugo zatim, oko 23.20 sati, na području Samobora, policijski službenici su provedenim nadzorom vozila bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka i 32-godišnjeg vozača državljanina Srbije, utvrdili da je kao putnike prevozio četiri strana državljana koji nezakonito borave u Republici Hrvatskoj.
 
Naime, navedeni su se vozilom kretali u smjeru Republike Slovenije, te  je cilj osumnjičenom 35-godišnjaku bio navedene strane državljane prevesti teritorijem Republike Hrvatske do Republike Slovenije, te sumnja se naposljetku ih i nezakonito prevesti u Republiku Sloveniju.  Osumnjičeni 35-godišnjak je uhićen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ te je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena nadležnom državnom odvjetništvu. Obzirom da su strani državljani izrazili namjeru za podnošenjem međunarodne zaštite, isti su smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite.
 
  1. Idućega dana, 25. ožujka u jutarnjim satima, policijski službenici raspoređeni na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija na drugome kraju Policijske uprave zagrebačke, području Ivanić-Grada, obavljenim su nadzorom vozila bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka, utvrdili kako istim upravlja 22-godišnja državljanka Bosne i Hercegovine, te da se u vozilu nalaze tri strana državljana koji nezakonito borave u Republici Hrvatskoj.  Naime, sumnja se, kako je osumnjičena 22-godišnjakinja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi i iz koristoljublja, navedene strane državljane imala namjeru nezakonito prevesti u drugu članicu Europske unije, no ipak u toj namjeri, kao i u prethodna dva slučaja, spriječili su je policijski službenici.  
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 22-godišnjakinja je predana pritvorskom nadzorniku zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“, dok je kaznena prijava podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.
 
 
 

Stranica