"Poštujte naše znakove" - policija i partneri oduševili najmlađe sudionike u prometu

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/RUJAN/POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE/PNZ-naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kroz predstavu, interaktivne radionice i druženje - učili o prometnoj kulturi

FOTO: PU zagrebačka


U utorak, 24. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski , održana je preventivna akcija 
„Poštujte naše znakove“ Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koju provode Ravnateljstvo policije i Policijska uprava zagrebačke u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži i partnerima koji su prepoznali vrijednost akcije i uvidjeli širinu i dobrobit projekta, u smislu razvoja ne samo prometne, nego i općenito sigurnosne kulture, a sve u interesu za najmlađe sugrađane.
 
Prvenstveno cilj akcije je osnažiti najmlađe kao samostalne sudionike u prometu u prvim danima škole, a uz to, roditelje, kao i sve druge „odrasle“ sudionike u prometu, senzibilizirati i podsjetiti na njihovu važnu odgovornu ulogu u promicanju i usvajanju prometne kulture kod najmlađih. Cijelo je događanje bilo namijenjeno djeci, roditeljima, odgajateljima ali i vozačima, te i svim zainteresiranim građanima (i medijima), s ciljem edukacije o prometnoj sigurnosti.
 
Policijski službenik Službe prevencije Ravnateljstva policije pozdravio je sve prisutne u ime organizatora iz redova policije uvodeći ih na inventivan, edukativan i zabavan način u program te upravo svojim nastupom stvorio  nadasve pozitivnu sinergiju potaknuvši interes i za samu i priredbu (mjuzikl) ali i manifestaciju tj. za ponuđene aktivnosti  koje su slijedile.
 
Naime, za ukupno više od 200-ak djece nižih razreda OŠ Centar i OŠ Trnjanska, predškolaca iz DV Košnica i DV Iskrica, mladih iz udruge  „Ozana“ (udruga sa svrhom poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji) i drugih, izveden je edukativni dio programa koji se sastojao od radionice „Koracima malim i sigurnim po velikom svijetu prometa“ koju su proveli policiji službenici Ravnateljstva policije, te mjuzikl "Đak veseljak i prometni znak" , interaktivna predstava za djecu, koja  već niz  godina na zabavan način uči o pravilima u prometu i sigurnom kretanju pješaka. Slušajući pa i pjevajući pjesme i kroz interakciju s glumcima te kroz igru o prometnim znakovima, kroz zabava na  djeci prihvatljiv način, želi se postići cilj -  smanjiti mogućnost njihova stradavanja u prometu.
 
Nakon priredbe, zahvaljujući partnerima poput JUMICAR-a („Program prometne kulture za najmlađe“- prometno-edukativni poligon „prometa u malom“) odnosno, HAK - Autokluba Siget („Poligon sigurne vožnje romobilom“), bila je prilika provesti se „malim prilagođenim električnim automobilom“ po prometno edukativnom poligonu JUMICAR-a i doživjeti prometni svijet iz perspektive vozača, ili pješice po pripremljenoj „maloj prometnici“ spomenutog auto kluba, a sve pod nadzorom onih koji mogu i žele podijelit savjete za sigurniji promet. Na taj način upućeni su kako mogu  prepoznat opasnost i spriječit neželjeni događaj iako su „još mali“, ali, kroz ovakvu prigodu, barem na tren osjetili su svoju odgovornost za nas velike i male u prometu. Prateći aktivnosti Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba (radionica „Ja vatrogasac“) ili  Gradskog društva Crvenog križa Zagreb („Želim biti humanitarac“),  bilo je omogućeno da djeca razgledaju pa i isprobaju primjerice, dijelove vatrogasne i druge opreme, te kroz aktivnosti primjerice, Crvenog križa upoznati što znači i volontirati, važnost pružanja prve pomoći i tko su oni koji svojim djelovanjem uz policiju, doprinose interventnom sposobnošću općem povoljnom stanju sigurnosti.
 
I to nije sve - bilo je prilike sudjelovat u nizu drugih aktivnosti s partnerima koji su nam se pridružili; razgovarati, isprobati, vidjeti, igrati se ali i naučiti odnosno usvojit neka nova znanja pa i vještine. Uz sve to, bili su nagrađeni zbog svog sudjelovanja odnosno iskazanim aktivnim interesom temeljem truda organizatora prvenstveno Ravnateljstvo policije i Policijska uprava zagrebačke, s malim znacima pažnje, poklonima koji pričaju svoju preventivnu prometnu priču…
 
Odrasli su uz najmlađe imali priliku razgovarati s predstavnicima Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu ( „Sigurnost djece u prometu, inovacije i rješenja“), primjerice kako promet učiniti protočnijim i sigurnijim, itd. Kroz druženje s najmlađim sugrađanima upućivalo se na važnost poštivanja prometnih pravila ali i „odrasle“ ne samo na prometne pravila, nego i na stvaranje i jačanje svijesti o odgovornom samozaštitnom ponašanju u kontekstu jačanja zajedničke sigurnosti i ne samo na prometnicama u Zagrebu nego i Spremi promjeneopćenito.
 
Naime, i za odrasle se vodila „briga“ u interesu najmlađih. Tako je provedena preventivna akcija u smislu  važnosti zdravog vida u svakodnevnom životu, pod geslom "Dobar vid za sigurnost u prometu"  (uz stručno pomoć „Essilor“-a, svjetskog proizvođača optičkih rješenja za korekciju vida) što je važna inicijativa za podizanje svijesti o ulozi dobrog vida u sigurnosti sudionika u prometu, a provodila se isključivo na dobrovoljnoj bazi gdje su vozači, nakon što su upoznati s ciljem akcije i njezinom širinom, dragovoljno pristali na testiranje odnosno, sudjelovali na neformalan način i podržali cjelokupnu preventivnu akciju „Poštujte naše znakove“.
 
U konačnici, za sve su stalno bili tu policijski službenici Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke (kroz aktivnost „ Policajac - prijatelj pomagač“ i „Oprezno u promet kreni koracima malim“) koji su svojim stalnim prisustvom i proaktivnim pristupom policijskih službenika i posebno pripremljenim igrama promovirali svoje aktivnosti glede prevencije u prometu, potičući i općenito samozaštitno i odgovorno ponašanje, koje se uči i stječe od najmlađih dana - primjerom i poučavanjem jer, policija je tu - za sve nas.
 
Prezentirajući ne samo preventivne aktivnosti policije nego i svojim proaktivnim sudjelovanjem učvršćivalo se međusobno povjerenje pa i dostupnost u širem kontekstu manifestacije, razvijajući tako i dalje suradnju policije i građana pogotovo djece koja su što zbog atraktivnosti opreme, a što zbog „pogođene teme“ predstave, pokazali izniman interes za poslove policije. Sve to doprinosi jačanju općeg i subjektivnog stanja i osjećaja sigurnosti od najmlađih dana, što i inače karakterizira nastojanje Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke, u stvaranju sigurnog okruženja (što i jest) upravo temeljem suradnje građana i policije.

Vjerujemo da je iz akcije Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke u suradnji s spomenutim partnerima kroz samo događanje, od mjuzikla do niza radionica, potvrđeno još jednom kako se preventivnim aktivnostima, interventnom spremnošću i sposobnošću stvaraju dobre samo zagrebačke (sigurnosne) priče. Nadamo se da smo uspješnom provedbom manifestacije i prezentiranjem ne samo policijskih aktivnosti učvrstili poruke koje će naši najmlađi prenijeti dalje, usvojivši neka nova znanja pa i vještine, za svoju ali i sigurnost drugih, jer pazeći na sebe, paze i na nas.
 
 

Stranica