Posudili novac te na prijevaran način povisili dug kako bi iznuđivali dvojicu muškaraca uz ozbiljne prijetnje

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca (dvojicom 19-godišnjaka i 28-godišnjakom) zbog sumnje da su, zajedno s 44-godišnjim policijskim službenikom, počinili kazneno djelo „Iznuda“ na štetu dvojice muškaraca.
 
Sumnja se da su osumnjičeni, prema unaprijed stvorenoj nakani da uporabom sile i ozbiljnom prijetnjom za cilj imali naplatu protupravno nepostojeće tražbine.
 
Dvojica su od njih, najmlađi osumnjičeni 19-godišnjak zajedno s 28-godišnjakom, na osobno traženje oštećenog da mu posude novac, posudila nekoliko tisuća kuna početkom listopada 2019. godine, uz usmeno upozorenje da idućeg dana mora vratiti duplo više, a s čim se oštećeni složio, misleći da će moći ispoštivati povrat novca.
 
Nakon takve posudbe, oštećeni zbog loše financijske situacije nije bio u mogućnosti vratiti novac u dogovorenom iznosu i roku, nakon čega su ta dvojica osumnjičenika mjesec dana kasnije, u studenom 2019. godine na prijevaran način, pod izlikom da mora samo potpisati osiguranje povrata novca, doveli oštećenog kod javnog bilježnika, gdje je zapravo potpisao dvije bjanko zadužnice u sveukupnom novčanom iznosu od 150.000 kuna kao dužnik prema 28-godišnjaku. Odmah nakon potpisivanja, 28-godišnjak je zaprijetio oštećenom da ima rok od tjedan dana da vrati 150.000 kuna, a što je kod oštećenog izazvalo strah za njegov život. Protekom tjedan dana od toga događaja, prvi osumnjičeni 19-godišnjak je prijetio oštećenom koji do tada nije uspio skupiti novac. 
 
I krajem studenog 2019. godine ponovno su kontaktirali oštećenog ali ovaj put i njegovog starijeg člana obitelji kojeg su tražili da se dug, koji je već narastao na više desetaka tisuća kuna, plati do kraja prosinca, no oštećeni na to nije pristao, slijedom čega su osumnjičeni, čvrsti u svojoj protupravnoj nakani, nastavili s daljnjim prijetnjama. Prijetnje i zastrašivanje nastavilo se do travnja 2020. godine kada je prvi osumnjičeni 19-godišnjak dolaskom do oštećenog i fizički ga napao.
 
Nadalje, krajem travnja drugi osumnjičeni 19-godišnjak je kontaktirao oštećenog te ga na prijevaran način, pod izlikom da želi kupiti njegov mobitel, odvezao osobnim automobilom na parkiralište trgovačkog centra, gdje ga je čekao prvi 19-godišnjak i muškarac za kojeg se kasnije tijekom kriminalističkog istraživanja utvrdilo da se radi o 44-godišnjem policijskom službeniku. Sumnja se da mu je tom prilikom, upravo on  rekao da je dug sada duplo narastao uz upute kako će vraćati dug, odnosno zatražio da svakih nekoliko dana mora isplaćivati po nekoliko desetaka tisuća kuna te mu pri tome zaprijetio vatrenim oružjem. Sumnja se da su i jednom i drugom oštećenom i tijekom susreta ali i kroz telefonske razgovore te sms poruke osumnjičeni učestalo prijetili dajući im do znanja da ne prezaju od mogućeg ozljeđivanja članova njihove obitelji. 
 
Osumnjičeni su i svibnju kontaktirali mlađeg oštećenog zbog novca, kojeg oštećeni i dalje nije imao zbog čega su se nastavile ozbiljne prijetnje, a što je kod njega izazvalo ozbiljni strah za njegov život i život članova njegove obitelji.
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, dvojicu osumnjičenika koji su mlađem oštećeniku  na samom početku posudili novac, uhitili su ugostiteljskom objektu na području Svetog Ivana Zeline u srijedu 20. svibnja 2020. godine, te nedugo potom i drugu dvojicu osumnjičenih muškaraca. Nad svima su zagrebački policajci proveli kriminalističko istraživanje i predali ih pritvorskom nadzorniku. Kaznena prijava podnijeta je nadležnom državnom odvjetništvu.
 
Ujedno, Rješenjem načelnika Policijske uprave zagrebačke, policijski službenik privremeno je udaljen iz službe zbog sumnje u počinjenje teže povrede službene dužnosti, te će se protiv njega u zakonskom roku podnijeti zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka nadležnom Disciplinskom sudu. 

Stranica