Preventivnim radom i provođenjem takvih programa uvelike se utječe na odluku djece da drogu ne probaju

Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2020/PROSINAC/Foto 1.jpg

Na zahtjev Policijske uprave zagrebačke i Grada Zagreba dr.sc. Ana Butković provela istraživanje s ciljem evaluacije programa prevencije zlouporabe opojnih droga

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca Policijska uprava zagrebačka predstavlja Rezultate istraživanja stavova učenika prvih razreda srednjih škola na području Grada Zagreba o programima prevencije zlouporabe opojnih droga
 
Na zahtjev Policijske uprave zagrebačke i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba provedeno je istraživanje čiji je cilj bio ispitati stavove učenika prvih razreda srednjih škola na području Grada Zagreba o programima prevencije zlouporabe opojnih droga.
Navedeno istraživanje provela je dr. sc. Ana Butković, izv. prof. s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sa svojim timom.
 
U istraživanju su ispitani stavovi učenika u prvom razredu srednje škole u školskoj godini 2019./2020. o opojnim sredstvima, policiji i programima prevencije zlouporabe droge, a radi se o istoj generaciji učenika koja je ispitana kad je pohađala šesti razred osnovne škole u školskoj godini 2016./2017. na području Grada Zagreba.
 
U istraživanju je sudjelovalo 1030 učenika ( 59 % ženskog spola ) iz osam srednjih škola Grada Zagreba odabranih u uzorak.
 
Rezultati pokazuju relativno visoko zadovoljstvo radom policije jer 70 % uzorka izjavljuje da su uglavnom ili u potpunosti zadovoljni radom policije. Međutim, rezultati također ukazuju da je neugodno iskustvo s policijom kod učenika povezano s većom vjerojatnosti da učenici budu manje zadovoljni radom policije i manje spremni obratiti se policajcu za pomoć.
U odnosu na vrijednosti dobivene u šestom razredu zadovoljstvo radom policije je u blagom opadanju i raste postotak učenika s neugodnim iskustvom. Istovremeno učenici su otvoreni za nove načine komuniciranja s policijom (putem društvenih mreža i unutar prostora škole). Informiranost učenika o preventivnim programima policije je u porastu, odnosno u odnosu na šesti razred broj učenika upoznat s preventivnim programima policije za sprečavanje ovisnosti je 2.2 puta veći.
Također, učenici smatraju korisnima informacije koje dobivaju u okviru predavanja (prosječna ocjena 8.5 na skali od 1 do 10), a njih 77 % izjavljuje da su preventivni programi utjecali na njihovu odluku da ne probaju drogu.
 
Ispitivanje o problemima mladih danas u Hrvatskoj pokazalo je da sudionici ovisnosti smatraju problemom u visokom postotku, kao i da je taj stav stabilan u vremenu (88 % u šestom razredu, 84 % u prvom razredu srednje škole), što se nije pokazalo za preostale ispitivane probleme ( škola/učenje/obrazovanje, problemi u obitelji, nesigurna budućnost ) . Što se tiče odgovornosti za rješavanje problema ovisnosti, učenici najodgovornijima za prepoznavanje i sprečavanje ovisnosti smatraju policiju pa roditelje, dok za dostupnost informacija odgovornima smatraju i liječnike. Osim toga, došlo je do promjene stava o vlastitoj odgovornosti kako za prepoznavanje i sprečavanje ovisnosti, tako i za dostupnost informacija, pri čemu učenici sebe u prvom razredu srednje škole smatraju odgovornijima nego što su u šestom razredu. Također, u odnosu na šesti razred, učenici medije smatraju odgovornijima za dostupnost informacija.
 
Voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke, Velimir Tišma naglasio je da ovi rezultati potvrđuju učinkovitost programa prevencije koje provodi policija ali i važnost njihovog daljnjeg sustavnog provođenja i razvijanja. Povratna informacija koju smo dobili od sudionika istraživana svakako će nam koristiti u našem daljnjem radu i prilagodbi komuniciranja s mladima putem društvenih mreža, naglasio je voditelj Tišma.

FOTO: PU zagrebačka

Stranica