Proslava Dana kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata u Policijskoj upravi zagrebačkoj

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2024/SVIBANJ/DAN KAPELANIJE 2024/slika 1-5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Biskup Jure Bogdan u svojoj propovijedi uputio je riječi priznavanja, poštivanja i ohrabrenja potrebne u svakodnevnom policijskom poslu

FOTO: PU Zagrebačka
 
U prigodi proslave Dana kapelanije „Majka Božja Kamenitih vrata“, uoči nadolazećeg blagdana Majke Božje Kamenitih vrata, zaštitnice Policijske kapelanije u Policijskoj upravi zagrebačkoj, 29. svibnja 2024. godine služena je Sveta Misa u crkvi sv. Marka Evanđelista na Trgu svetog Marka u Zagrebu.  Svetu Misu predslavio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan (vojni biskup u Republici Hrvatskoj)  u koncelebraciji s policijskim kapelanom vlč. Ivanom Grinišinom.

Msgr. Jure Bogdan u nadahnutoj propovijedi, pozdravljajući sve prisutne, naglasio je da danas slavimo Majku Božju Kamenitih vrata, zaštitnicu Policijske uprave zagrebačke te pozdravio sve okupljene čestitajući im Dan kapelanije.
 U svojoj propovijedi msgr. Bogdan osvrnuo se na poruku Pape Franje: „ Služiti Gospodinu znači slušati ga i vršiti Njegovu riječ. - to je program kršćaninova života. Kada smo u teškim situacijama, kada se događaju problemi koje ne znamo riješiti, kada osjećamo zabrinutost i tjeskobu, kada nam nedostaje radosti, trebamo ići Gospi“ objašnjavajući svo simboliku evanđelja svadbe u Kani Galilejskoj.  Na kraju propovijedi spomenuo je kako pogledom u samog sebe pronađimo svjetlost koja nas vodi putem blagoslova zajedničkog života s Bogom koji nam daje snagu zajedništva za činjenja i stvaranje dobra oko nas.
 
Završnim blagoslovom na kraju misnog slavlja, otac biskup msgr. Bogdan, prepoznajući časnu težinu odabranog policijskog poziva, izrazio je zahvalnost svim policijskim službenicima koji plemenitim profesionalnim služenjem  nesebično služeći drugima, sudjeluju u stvaranju općenitog dobra a ne samo pitanje sigurnosti. Također, vlč. Grinišin, čestitajući policijskim službenicima Dan kapelanije, zahvalio se msgr Juri Bogdanu što je svojim prisustvom i nadahnutom riječima ne samo uveličao Dan kapelanije nego i potaknuo sve na neumorno i predano služenje dobru i društvu, u čemu se Policijska uprava zagrebačka kroz svoje djelovanje dokazala i dalje dokazuje.
 
Nakon svete mise procesija je krenula prema zavjetnoj kapeli na Kamenitim vratima gdje se pred slikom Majke Božje Kamenitih vrata izmolila zavjetna molitva dok je voditelj Operativno komunikacijskog centra policije Stipo Mandić zapalio svijeću.
 
Iskazana je zahvalnost na blagoslovima i darovima koji prate Policijsku upravu zagrebačku za sve protekle dane koji kroz zajedništvo u vjeri, povjerenju i profesionalnosti policijskog poziva doprinose osjećaju sigurnosti i vjeri u zajedničko općenito dobro.
 
Podsjećamo, Majka Božja od Kamenitih vrata, osim što je zaštitnica Policijske uprave zagrebačke, od 31. svibnja 1991. je i zaštitnica grada Zagreba kada je prozvana “zaštitnica, čuvarica i vratarica hrvatske metropole”. Kako se u molitvi njoj u čast navodi, na osobit je način prisutna kao zaštitnica i utočište svima koji joj povjeravaju svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige, a  ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, njoj povjeravamo sve u našem gradu, moleći za nas i s nama za mir u našoj Domovini i gradu Zagrebu.
 
Stoga je blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata potvrda nade i željena vjera da zajedno uz Nebesku pomoć kroz službu i naše ljude u Policijskoj upravi zagrebačkoj i dalje uspješno možemo i želimo dati sebe za siguran naš grad.
 
Nakon svete mise, u Policijskoj upravi zagrebačkoj, u Ulici Matice hrvatske 4, ispred Spomen ploče poginulih i nestalih branitelja, otac biskup predvodio je molitvu u znak na njihovo sjećanje dok je načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić u prisustvu suradnika ispred Spomen ploče poginulih i nestalih branitelja PU zagrebačke zapalio svijeću.
 

Stranica