Proslava Dana policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata u PU zagrebačkoj

Slika PU_ZG/slike/kapelanija/2012/30.5/1_m.jpg

 

Foto: PU zagrebačka

U prigodi proslave Dana kapelanije, uoči blagdana“Majke Božje Kamenitih vrata” zaštitnice Policijske kapelanije u PU zagrebačkoj, upriličeno je svečano euharistijsko slavlje u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj 33 u Zagrebu.

Misu je predslavio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, uz koncelebraciju domaćina – policijskog kapelana vlč. Davida Klarića, dekana policijskog dekanata o. Stjepana Harjača, mons. preč. Zvonimira Sekelja, župnika župe Sv. Blaža u Zagrebu, vlč. Josipa Ružmana, župnika Župe Bl. Alojzija  Stepinaca u Velikoj Gorici, te ostalih policijskih i vojnih kapelana. 

Euharistijskom slavlju, vrhuncu proslave dana kapelanije, nazočili su načelnik PU zagrebačke gosp. Tomislav Buterin, njegov zamjenik gosp. Mihael Varga, načelnici Sektora i Odjela, te ostali načelnici ustrojstvenih jedinica PU, a okupio se veći broj vjernika, djelatnika Policijske uprave. Uz vjernike naše kapelanije na misi su sudjelovali predstavnici braniteljskih udruga, Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja “Hrvatski Feniks”, Udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba i Udruga udovica poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba. 

Otac biskup je na početku Svete mise čestitao svim nazočnima drugu obljetnicu Dana kapelanije. U svojoj nadahnutoj propovijedi otac biskup se osvrnuo povijesno na proslavu blagdana Majke Božje Kamenitih vrata. Majka Božja od Kamenitih vrata poznato je marijansko svetište u koje su rado hodočastili i danas hodočaste Zagrepčani. Svetište su opisali mnogi hrvatski pjesnici i pisci poput Dragutina Domjanića, koji je rado hodočastio i molio se pred kipom Majke Božje, kao i Šenoa u romanu „Zlatarevo zlato“.

Marija je posebni uzor vjere. Njezina vjera bila je duboka, Ona je bila do kraja predana Bogu. Neka nas blagdan Gospe od Kamenitih vrata, koju slavi vaša kapelanija, potakne na živu i djelotvornu vjeru, koja se hrani molitvom i sakramentima. Naka vas i vaše obitelji sve prati zagovor Majke Božje od Kamenitih vrata, naglasio je otac biskup na kraju propovijedi.  

Na koncu mise prisutnima se obratio policijski kapelan vlč. Klarić i zahvalio svima na spremnosti sudjelovanja i na uveličavanju našeg Dana kapelanije. Zahvalio je i vodstvu župe u Palmotićevoj. Ujedno se zahvalio i klapi Janjevo koja je pjevala za vrijeme mise.  

Nakon mise svi su se uputili u centralnu zgradu Policijske uprave zagrebačke, u Matičinu 4, gdje je upriličena komemoracija za poginule i nestale branitelje ove Policijske uprave. U prigodi obilježavanja Dana branitelja grada Zagreba i u znak sjećanja na poginule i nestale branitelje  načelnik PU zagrebačke gosp. Tomislav Buterin zajedno sa suradnicima položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomen ploče poginulih i nestalih branitelja. Nakon polaganja vijenca počast su odale obitelji i rodbina poginulih i nestalih branitelja. Završnu molitvu za poginule i nestale policajce izmolio  je policijski kapelan vlč. David Klarić.



Stranica