Rezultati akcija "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/A11bljeskalica.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 748 prometna prekršaja

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda od 12. do 15. siječnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 784 prometnih prekršaja, od čega 54 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 242 prekršaja nepropisne brzine, 84 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 61 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 8 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 6 pod zabranom, 40 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 289 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača su:
 
U petak, 12. siječnja 2024. godine oko 23,15 sati, kod 38-godišnjaka koji je upravljao vozilom u Turopoljskom Markuševcu te mu je obavljenom kontrolom utvrđena koncentracija od 2,74 g/kg alkohola u organizmu te da upravlja vozilom iako mu je ukinuta vozačka dozvola jer je u razdoblju od 2 godine skupio 9 negativnih prekršajnih bodova odnosno upravljao je vozilom prije stjecanja na samostalno upravljanje. Vozač je uhićen smješten u posebne prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva te uz Optužni prijedlog prepraćen na nadležni Općinski prekršajni  sud.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan.
 
Od 54 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (24,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 8 mladih vozača (14,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola te 18 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica