Rezultati akcija "Alkohol i droge" te "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/1706105922910.jpg

U isto vrijeme zagrebačka policija pojačano kontrolirala i ljubitelje „dva kotača“

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 23. do 26. veljače 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 700 prometnih prekršaja, od čega 194 prekršaja nepropisne brzine, 109 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 55 prekršaja vozača s alkoholom, 46 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 14 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 275 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U nedjelju, 25. veljače 2024. godine oko 00.05 sati, u mjestu Mraclin, Velika Gorica, 47-godišnjak je upravljao osobnim automobilom bez registarskih oznaka. Nadzorom vozila i vozača je utvrđeno kako upravlja neregistiranim vozilom pod utjecajem alkohola (3,25 g/kg). Također je utvrđeno da upravlja prije stjecanja prava na samostalno upravljanje zbog ukinute vozačke dozvole i negativnih prekršajnih bodova. Muškarac nije recidivist, uhićen je i smješten u posebne prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva nakon čega je prepraćen na Prekršajni sud.

Danas, 26. veljače 2024. godine oko 2 sata, 26-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te se kretala Gornjostupničkom ulicom u smjeru istoka. Nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja pod utjecajem alkohola (1,09 g/kg) dok joj je izrečena zaštitna mjera upravljanja motornim vozilom. Žena je isključena iz prometa, oduzeta joj je vozačka dozvola te je prepraćena na Općinski prekršajni sud.

Tijekom provedbe Akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno četiri osobe - test negativan.

Od 55 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 6 vozača (10,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana su dva mlada vozača (3,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja Akcije, sedam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 8 osoba uhićeno i privedeno na Općinski prekršajni sud.


Ujedno, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke između 19. i 25. veljače proveli su i pojačani nadzor vozača mopeda, motocikala i bicikala na području Policijske uprave zagrebačke, s ciljem podizanja razine sigurnosti u cestovnom prometu te s ciljem sprječavanja najtežih prometnih prekršaja.
Prilikom pojačanog nadzora, u navedenom razdoblju nadzorom prometa kontrolirana su 124 vozača mopeda, motocikala i bicikala od kojih je većina zatečena u obavljanju djelatnosti dostave. Od ukupno 124 nadzora vozila i vozača predmetne skupine, policijski službenici su utvrdili ukupno 60 prekršaja, i to:
 
  • devetnaest prekršaja vožnje nogostupom ili pješačkom zonom,
  • devet prekršaja nepoštivanja prometnog znaka,
  • jedan prekršaj parkiranja na mjestu invalida,
  • četiri prekršaja prolaska kroz crveno svjetlo,
  • jedan prekršaj nepropisnog korištenja mobitela,
  • šest prekršaja nenošenja osobne iskaznice,
  • jedan prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola,
  • četiri prekršaja nekorištenja svjetala,
  • šest prekršaja vožnje biciklista u suprotnom smjeru,
  • jedan prekršaj vožnje bez kacige i
  • osam ostalih prekršaja
 
Kako bismo podsjetili na važnost dva kotača u prometu na cestama kliknite na poveznicu: I dva kotača su jednako važna !
 

Stranica