Rezultati akcija "Alkohol i droge" te "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 674 prometna prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 5. do 8. travnja 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su 674 prometna prekršaja, od čega 45 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 258 prekršaja nepropisne brzine, 84 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 40 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 2 pod zabranom, 25 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 219 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača:
- u petak, 5. travnja 2024.godine oko 19.30 sati na području Ivanić-Grada, u Deanovcu u Ulici Josipa Badalića, 41-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka za vrijeme dok je imao 3,97 g/kg alkohola u organizmu. Nesavjesni vozač je isključen iz prometa te mu je zbog počinjenog prekršaja izdan Prekršajni nalog. Zbog opasnosti da će ponoviti prekršaj uhićen je i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva na rok od 12 sati.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno 5 osoba - test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.
 
Od 45 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 7 vozača (15,5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 8 mladih vozača (17,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, tri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola te 9 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Noćas, 8. travnja 2024 godine u 3.25 sati u Sesvetama u Ulici Rudolfa Matza u nadzoru prometa, zatečen je 34-godišnjak kako upravlja osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozača te provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da u organizmu ima najmanje 0,74 g/kg alkohola te upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje, bez položenog vozačkog ispita, kojem je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana te kao novi vlasnik vozila nije u roku od 15 dana prijavio vozilo na svoje ime. Zbog navedenog vozač je uhićen te priveden na Općinski prekršajni sud u Sesvetama gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.060 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 3 mjeseca.
 
 

Stranica