Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Policija je tijekom vikenda evidentirala 541 prometni prekršaj

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 2. do 5. rujna 2022. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđen je ukupno 541 prometni prekršaj, od čega 47 prekršaja vozača s alkoholom, 229 prekršaja nepropisne brzine, 78 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 27 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava i četiri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 154 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 3. rujna oko 4.20 sati 27-godišnjakinja je za vrijeme dok je u krvi imala alkohola od 1.45 g/kg, bez važeće vozačke dozvole kod sebe, upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se južnim kolnikom Selske ceste, srednjom prometnom trakom za ravno u smjeru sjeveroistoka. Dolaskom do raskrižja sa spojnim kolnikom na zapadni kolnik Jadranskog mosta, pri kretanju iza drugog vozila, nije držala potreban razmak zbog čega je naletjela na stražnji dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka. Nakon uhićenja vozačica je dovedena na nadležni prekršajni sud gdje joj je presudom određena novčana kazna u iznosu od 7.300 kuna.
 
Istoga dana oko 23.50 sati 63-godišnjak je upravljao traktorom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom kroz mjesto Biškupec Zelinski, Ulicom Mala Strana u smjeru juga. Dolaskom do kućnog broja 30 nije svoje vozilo u kretanju držao što bliže desnom rubu kolnika uslijed čega je vozilom prešao na desnu stranu te naletio na parkirani osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka. Nakon naleta, parkirani osobni automobil se pomaknuo prema naprijed te udario u drugi parkirani osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka. Naknadnom kontrolom utvrđeno je da je vozač upravljao traktorom pod utjecajem alkohola od 2,25 g/kg, kao i da kod sebe nije imao važeću vozačku niti prometnu dozvolu. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja te mu je vozačka dozvola oduzeta na rok od 12 sati.
 
Uoči akcije, 31. kolovoza oko 22.45 sati u Mandlovoj ulici u Zagrebu, prilikom nadzora prometa policijski su službenici zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 38-godišnjak. Naknadnim provjerama utvrđeno je da je upravljao prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom bilo koje kategorije i za vrijeme dok je prikupio negativne bodove. Vozač je uhićen i doveden na nadležni prekršajni sud. Na sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 21.600 kuna.
 
U petak, 2. rujna oko 15.20 sati 34-godišnjak za vrijeme dok je u krvi imao alkohola od 1.26 g/kg upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se sjevernim kolnikom autoceste A3, dionica prometni čvor Lučko-prometni čvor Jankomir, desnom prometnom trakom u smjeru sjeverozapada. Dolaskom do 14. km + 700 m dionice nije se kretao na dovoljnoj udaljenosti kada se kreće iza drugog vozila iz kojeg razloga je naletio na osobni automobil njemačkih nacionalnih registarskih oznaka kojim se kretao ispred njega. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je presudom određena novčana kazna u iznosu od 8000 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od mjesec dana. 
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirane su tri osobe - test negativan.
 
Od 47 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod osam vozača (17,0%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je devet mladih vozača (19,1%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, pet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je šest osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica