Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 646 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 7. do 10. srpnja. 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 646 prometnih prekršaja, od čega 67 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 182 prekršaja nepropisne brzine, 117 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 54 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, 31 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 190 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u nedjelju, 9. srpnja 2023. godine oko 22.10 sati u Kloštar Ivaniću u Ulici Stjepana Badalića, 68-godišnji vozač je pod utjecajem alkohola (2,37 g/kg) upravljao teretnim automobilom, a kretao se ulicom Petari u Ivanić Gradu od juga u smjeru sjevera. Dolaskom do ulaska u mjesto Kloštar Ivanić, odnosno u Ulicu Stjepana Badalića nije svoje vozilo u kretanju držao što bliže desnom rubu kolnika te je skrenuo s vozilom udesno i sletio mosta. Potom je udario u prometni znak gdje se i zaustavio. Tijekom provođenja očevida su policijski službenici utvrdili da je 68-godišnjak upravljao teretnim automobilom iako je upućen na ponovno polaganje vozačkog ispita zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova. Također je utvrđeno da je 68-godišnjak vozilom upravljao dok mu je vozačka dozvola oduzeta. Osumnjičeni muškarac je uhićen te će uz optužni prijedlog biti odveden na Općinski sud u Ivanić-Gradu.
 
-  u subotu, 8. srpnja 2023. godine, oko pola sata iza ponoći je 32-godišnjakinja upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Heinzelovom ulicom u smjeru sjevera. Provedenim nadzorom je utvrđeno kako je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (1,23 g/kg) te je isključena iz prometa i vozačka dozvola oduzeta joj je na 12 sati.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno devet osoba – test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.
 
Od 67 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 23 vozača (34,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 11 mladih vozača (16,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, 10 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 16 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica