Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/motociklist VG.jpg

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 398 prometnih prekršaja

FOTO:Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 11. do 14. kolovoza 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 398 prometnih prekršaja, od čega 32 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 186 prekršaja nepropisne brzine, 53 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 20 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, 35 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 65 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 11.kolovoza 2023. godine 53-godišnji vozače je upravljao osobnim automobilom dubrovačko-neretvanskih registarskih oznaka te je u mjestu Belčići, na parkirališnom prostoru, sudjelovao u prometnoj nesreći. Obavljenim nadzorom vozila i vozača policijski službenici su utvrdili kako je vozač bio pod utjecajem alkohola od 3.55 g/kg u organizmu. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta.
 
- Izdvajamo i sljedeće:
 
U subotu, oko 22.45 sati 24-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, kolnikom Savezne Republike Njemačke u smjeru sjevera. Obavljenim nadzorom vozila i vozača, policijski službenici su utvrdili kako vozač upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, kao i da upravlja pod utjecajem alkohola od 0,62 g/kg u organizmu.  Vozač  je uhićen i odveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od  1710 eura.
 
Istoga dana, oko 23.55 sati, 42-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Huge Badalića u smjeru istoka. Obavljenim testiranjem na prisutnost droga, očitana je koncentracija THC-a, a nakon čega je vozač odbio analizu krvi i urina. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Općinski sud, gdje mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od jednog mjeseca.
 
U nedjelju, 13. kolovoza oko 9.50 sati 43-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Kupinečkom ulicom u smjeru juga. Obavljenim nadzorom vozila i vozača, policijski službenici utvrdili su kako vozač upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, kao i da upravlja vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni sud, gdje mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 40 dana, kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.
 
 
Tijekom provedbe Akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno šest osoba – dvije osobe odbije testiranje, test negativan.
 
Od 32 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod osam vozača (31,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je šest mladih vozača (18,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja Akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
 

Stranica