​Rezultati akcije "Alkohol i droge" te "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/1706105922910.jpg

Vozači platili kazne zbog počinjenih prekršaja

FOTO:Ilustracija

Tijekom vikenda od 22. do 25. ožujka 2024. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 614 prometna prekršaja, od čega 159 prekršaja nepropisne brzine, 110 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim 47 prekršaja vozača s alkoholom, 66 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 17 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 210 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 23. ožujka 2024. godine oko 15.30 sati 44-godišnjakinja pod utjecajem alkohola od 1.87 g/kg u organizmu, upravljala je osobnim automobilom marke Alfa Romeo zagrebačkih registarskih oznaka, prometnom trakom južne kolničke trake Ilice u smjeru istoka. Dolaskom do kućnog broja 275 zbog ne držanja potrebnog razmaka između vozila, naletjela je na stražnji dio osobnog automobila marke Renault kojim je upravljala 52-godišnjakinja, istom prometnom trakom u istom smjeru. Nakon naleta vozačica je započela vožnju unatrag pri čemu je stražnjim dijelom vozila naletjela na prednji dio osobnog automobila marke  Peugeot kojim je upravljao 50-godišnjak, a koji je u trenutku prometne nesreće bio zaustavljen na kolniku zbog kolone vozila ispred sebe. Nakon naleta 44-godišnjakinja je nastavila vožnju unatrag te stražnjim dijelom vozila ponovno naletjela na prednji dio osobnog automobila marke Peugeot kojeg je vozač nakon prethodnog naleta pomaknuo s kolnika i zaustavio na nogostupu. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Vozačica, za koju je naknadno utvrđeno i da za vrijeme vožnje kod sebe nije imala vozačku dozvolu, je uhićena i prepraćena na nadležni prekršajni sud. Na sudu je proglašena krivom te joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.800 eura.
 
U petak, 22. ožujka 2024. godine oko 5.20 sati, u Sesvetama,  39-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke BMW, zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Dugoselske ulice u smjeru istoka, za vrijeme dok je organizmu imao 1.46 g/kg alkohola. Dolaskom do kućnog broja 87A nije se kretao sredinom prometne trake te je naletio na osobni automobil marke Audi, zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 68-godišnjak. U prometnoj nesreći  68-godišnji vozač je lakše ozlijeđen, a liječnička pomoć pružena mu je u Kliničkoj bolnici Dubrava. Vozač je uhićen i doveden na Općinski prekršajni sud u Sesvetama gdje je proglašen krivim. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu 1.740 eura kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 3 mjeseci.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku. 282. stavak. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno šest osoba - test negativan.

Od 47 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (25,5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je osam mladih vozača (17,0%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, deset osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 11 osoba uhićeno i privedeno na Općinski prekršajni sud.

Stranica