Rezultati akcije pojačan nadzor vozila i vozača te akcija Alkohol i droge i Brzina

Slika /PU_ZG/ilustracije/casa vise zivot manje.jpg
Tijekom vikenda, od 24. do 27. svibnja 2019. godine, u noćnim satima, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U dane provođenja akcije utvrđeno je ukupno 694 prometna prekršaja, od čega je 83 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, zatim 259 prekršaja nepropisne brzine, 73 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 49 prekršaja nepropisne uporabe mobitela u vožnji, 9 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 3 pod zabranom, 9 prekršaja neregistriranih ili tehnički neispravnih vozila te 209 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je izmjerena u ponedjeljak, 27. svibnja 2019. godine oko 3.10 sati kod 24-godišnjaka, a koji je upravljao teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se nogostupom Trga Ivana Kukuljevića unazad u smjeru sjeveroistoka, ispred kućnog broja 12 naletio je na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka, a alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija alkohola od 2,37 g/kg.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozačica je izmjerena u nedjelju, 26. svibnja 2019. godine oko 3 sata kod 52-godišnjaknje koja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, kretala se kolnikom Ulice grada Vukovara u smjeru istoka, a alkotestiranjem joj je utvrđena koncentracija alkohola od 1,35 g/kg.
 
Prilikom provođenja akcije, 11 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 6 osoba je uhićeno. Tijekom provedbe akcije evidentirane su četiri osobe koje su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 83 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod  23  vozača (27,7 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 17 mladih vozača (20,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

FOTO: Ilustracija

Stranica