Rezultati akcije pojačan nadzor vozila i vozača te akcija Alkohol i droge i Brzina

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto blic.jpg

Pojačano postupanje tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 31. srpnja do 3. kolovoza 2020. godine, u noćnim satima, od 19 do 7 na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U dane provođenje akcije utvrđena su ukupno 682 prometna prekršaja, od čega 37 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 360 prekršaja nepropisne brzine, 66 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 50 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, 10 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 152 ostalih prekršaja.

 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je izmjerena u subotu, 2. kolovoza kod 48-godišnjaka, a koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se vožnjom unatrag kolnikom Gajeve ulice u smjeru sjeveroistoka. Kod raskrižja s Teslinom ulicom sudjelovao je u prometnoj nesreći, a alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija alkohola od 2,56 g/kg.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozačica je izmjerena u subotu, 2. kolovoza kod 25-godišnjaknje, a koja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih a kretala se kolnikom Savske ceste u smjeru zapada. Prilikom alkotestiranja utvrđena je koncentracija od 0,92 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa i  oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i četiri osobe su uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe – test negativan.
 
Od 37 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 9 vozača (24,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirana su četiri mlada vozača (10,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

FOTO: Ilustracija

Stranica