Rezultati akcije pojačan nadzor vozila i vozača te akcija Alkohol i droge i Brzina

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auti 6.jpg

Policija pojačano nadzirala promet tijekom vikenda

Tijekom vikenda, od 7. kolovoza do 10. kolovoza 2020. godine, u noćnim satima, od 19 do 7 na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U dane provođenje akcije utvrđeno je ukupno 640 prometnih prekršaja, od čega 35 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 417 prekršaja nepropisne brzine, 41 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je izmjerena u nedjelju, 8. kolovoza kod 54-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Vladimira Nazora u Svetom Ivanu Zelini te mu je alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola od 3,87 g/kg. Vozač je isključen iz prometa te mu je određeno zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Prilikom provođenja akcije, jedna osoba je smještena u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i sedam osobe su uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe – test negativan.
 
Od 35 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (37,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirana su dva mlada vozača (5,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Kažnjen zbog počinjenja prekršaja u prometu
U petak, 7. kolovoza oko 22 sata tijekom redovnog nadzora prometa policijski su službenici uočili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji se kretao Slavonskom avenijom u smjeru zapada. Nakon što su policijski službenici vozaču dali znak da zaustavi osobno vozilo isti je nastavio upravljati vozilom te se oglušio na naredbe policijskih službenika i tijekom vožnje je prošao kroz crvena svjetla na raskrižjima i kretao se u suprotnom smjeru. Dolaskom do Trnjanskog nasipa izašao je iz osobnog automobila te su ga tada policijski službenici sustigli i uhitili kada je i utvrđeno da je osobnim automobilom upravljao 40-godišnjak.
 
Zbog počinjenja prekršaja iz članka 32., 49., 59. i 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama 40-godišnjak je prepraćen na Prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 15.600 kuna.

FOTO: Ilustracija

Stranica