Rezultati akcije „Pojačan nadzor vozila i vozača“ te akcija "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/policajac_promet3.jpg

Policija evidentirala 577 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda od 27. do 31. svibnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 577 prometnih prekršaja, od čega 24 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 327 prekršaja nepropisne brzine, 38 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, osam prekršaja upravljanja pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 144 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je:
 
U nedjelju, 30. svibnja 2022. godine, oko jedan sat iza ponoći, 58-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se sjevernim kolnikom Vlaške ulice u smjeru zapada. Dolaskom do raskrižja s Trgom Eugena Kvaternika nije propustio tramvaj koji je dolazio s desne strane te je naletio na prednji dio tramvaja. Provedenom kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da je 58-godišnjak vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 2,85 g/kg. Vozaču je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati,  isključen je iz prometa te smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno četiri osobe – test negativan.
 
Od 24 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod šest vozača (25,0 %) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su tri mlada vozača (12,0%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i šest osoba je uhićeno te privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica