Rezultati akcije „Pojačan nadzor vozila i vozača“ te akcija "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/A11bljeskalica.jpg

Policija evidentirala 477 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda od 3. do 6. lipnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 477 prometnih prekršaja, od čega 40 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 240 prekršaja nepropisne brzine, 48 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 24 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, osam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 116 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je:

u subotu, 4. lipnja 2022. godine oko 20 sati, 52-godišnji državljanin Republike Sjeverne Makedonije upravljao je osobnimn automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Maksimirskom cestom u smjeru zapada. Dolaskom do Hondlove ulice skrivio je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Naknadnom provjerom utvrđeno je da nema položen vozački ispit dok mu je alkotestiranjem utvrđena koncentracija od 2,44 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je te smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a potom priveden na Općinski Prekršajni sud u Zagrebu. Sud ga je proglasio krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 11.500 kuna. 
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno pet osoba – test negativan dok je jedna osoba odbila testiranje.
 
Od 40 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (25,0 %) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je pet mladih vozača (12,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola te su četiri uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica