Rezultati akcije „Pojačan nadzor vozila i vozača“ te akcija "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto_promet.jpg

Policija evidentirala tijekom vikenda 370 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda od 24. do 27. lipnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.   
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 370 prometnih prekršaja, od čega 25 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 157 prekršaja nepropisne brzine, 25 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,  jedan pod zabranom, 22 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 116 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je:
 
u subotu, 25. lipnja oko 22 sata na Šestinskoj cesti,  40-godišnjak, za vrijeme dok je u krvi imao 1,98 g/kg alkohola, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te sudjelovao u prometnoj nesreći. Vozač je isključen iz prometa, smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do otrježnjenja nakon čega je protiv njega podneseno je Izvješće o počinjenom prekršaju temeljem kojeg je podnijet Optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga testirano je pet osoba, test negativan.
 
Od 25 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 8 vozača (32,0%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 6 mladih vozača (24,0%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, 6 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola,  7 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica