Rezultati akcije Pojačan nadzor vozila i vozača te akcije "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/alkohol, formula za nesreću.jpg

Policija detektirala čak 418 prekršaja nepropisne brzine i 83 prekršaja vozača s alkoholom u krvi

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda u noćnim satima, od 18. do 21. ožujka 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 940 prometnih prekršaja, od čega 83 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 418 prekršaja nepropisne brzine, 108 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 58 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, pet pod zabranom, 14 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 249 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača i vozačica su:
 

U subotu, 19. ožujka 2022. godine u 22.40 sati, 49-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Samoboru u mjestu Grdanjci, Žumberački put. U nadzoru prometa utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2,36 g/kg.  Vozač je isključen iz prometa i oduzeta mu je vozačka dozvola na 12 sati te je smješten u posebne prostorije do otrežnjenja. Zbog navedenog prekršaja podnijet je optužni prijedlog redovnim putem.
 
Istog dana u 2.25 sati, 26-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Slavonske avenije gdje je zaustavljena kod kućnog broja 4 prilikom nadzora prometa. Obavljenim alkotestiranjem je utvrđeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa te smještena u posebne prostorije Jedinice za zadržavanje i prepratu do otrježnjenja nakon čega je uz optužni prijedlog prepraćena na Općinski Prekršajni suda u Zagrebu.
 
Prilikom provođenja akcije pet osoba je smješteno su u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je sedam osoba koje su imale negativan test, a jedna osoba odbila je testiranje.

Od 83 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (16,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 11 mladih vozača (13,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 

Stranica