Rezultati akcije „Pojačan nadzor vozila i vozača“ te akcije "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto ilustracija - pol auto.jpg

Policija evidentirala 507 prometnih prekršaja, više od polovice vozilo prebrzo

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda u noćnim satima, od 22. do 25. travnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 507 prometnih prekršaja, od čega 51 prekršaj vozača s alkoholom, zatim 267 prekršaja nepropisne brzine, 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, četiri prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 141 ostali prekršaj.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U nedjelju, 24. travnja oko 21.45 sati, 40-godišnjak je  pod utjecajem alkohola (2.44 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Žitnjačkom cestom u smjeru zapada. Dolaskom do raskrižja s Radničkom cestom uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila osobinama ceste naletio je na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 25-godišnjak bez položenog vozačkog ispita te je u trenutku prometne nesreće bio zaustavljen ispred raskrižja zbog crvenog svjetla na semaforu. Uslijed naleta drugi osobni automobil je naletio i na još jedan osobni automobil koji je bio prvo vozilo u nizu zbog crvenog svjetla na semaforu. U prometnoj nesreći je nastala materijalna šteta. Osumnjičenom 40-godišnjaku je privremeno oduzeta vozačka dozvola te je smješten na otrježnjenje dok će se optužni prijedlog redovnim putem podnijeti Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu. Otptužni prijedlog, zbog počinjenog prekršaja, bit će podnesen i protiv 25-godišnjaka.
 
U ponedjeljak, 25. travnja oko 3.50 sati 34-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ulice Izidora Kršnjavoga u smjeru istoka. Dolaskom do kućnog broja 23 skrivila je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Obavljenim alkotestiranjem je utvrđeno da je upravljala vozilom pod utjecajem alkohola od 1,95 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa, smještena u posebne prostorije Jedinice za zadržavanje i prepratu do otrježnjenja te će protiv nje biti podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.
 
Prilikom provođenja akcije četiri su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je pet osoba koje su imale negativan test, a jedna osoba je odbila testiranje.
 
Od 51 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 11 vozača (21,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je osam mladih vozača (15,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Stranica