Rezultati akcije „Pojačan nadzor vozila i vozača“ te akcije "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/Prometna policija - kontrola.jpg

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 711 prometnih prekršaja


 FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda od 20. do 23. svibnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 711 prometnih prekršaja, od čega 53 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 312 prekršaja nepropisne brzine, 84 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 49 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri prekršaja upravljanja pod zabranom, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 189 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U nedjelju, 22. svibnja 2022. godine oko 3 sata, 46-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka a kretao se kolnikom Baranovićeve ulice. Provedenom kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 2,59 g/kg. Također, daljnjom kontrolom utvrđeno je da je navedeni vozač već prethodno isključen iz prometa istoga dana, također zbog vožnje pod utjecajem alkohola te mu je vozačka dozvola oduzeta na rok od 12 sati. Vozač je isključen iz prometa, uhićen i prevezen nadležnom sudu.

U ponedjeljak, 23. svibnja 2022. godine oko nešto prije jedan sat 26-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Selske ceste. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 1,25 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na 12 sati.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno pet osoba – test negativan.
 
Od 53 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (26,4 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je četiri mladih vozača (7,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i šest osoba je uhićeno te privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
 

Stranica