Rezultati akcije pojačani nadzor vozila i vozača

Slika /PU_ZG/slike/MUP/promet_policija_razno/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 8. do 11. ožujka 2019., u noćnim satima, od 19 do 7 na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

FOTO: Ilustracija
 
U dane provođenja akcije utvrđen je ukupno 851 prometni prekršaj, od čega je 87 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 373 prekršaja nepropisne brzine, 55 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 47 prekršaja zbog uporabe mobitela, 5 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 11 pod zabranom, 8 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 265 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača je izmjerena u petak, 8. ožujka 2019. godine u 23.05 sati kod 52-godišnjaka koji je upravljao osobnim  automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka u u Lukarišću, Bjelovarska ulica kod kbr. 44, a alkotestiranjem mu je utvrđena koncentracija od 2,20 g/kg. Isti je smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstava te je protiv istoga podnesen Optužni prijedlog.
 
Najviša zabilježena koncentracija alkohola kod vozačica je izmjerena u subotu, 9. ožujka 2019. godine u 2.35 sati kod 25-godišnjakinje koja je upravljala osobnim automobilom riječkih registracijskih oznaka,  dok je u krvi imala alkohola od 0.83 g/kg, a kretala se Reljkovićevom ulicom lijevom prometnom trakom za lijevo u smjeru sjevera. Dolaskom do raskrižja s Ilicom nije se kretala sredinom obilježene prometne trake i u nastavku kretanja skrenula je naglo ulijevo i prednjim dijelom vozila naletjela na prednji lijevi dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka, a koji se kretao se kolnikom Ilice u smjeru istoka i na raskrižju s Reljkovićevom ulicom bio je zaustavljen zbog upaljenog crvenog svjetla na semaforu. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, pričinjena je materijalna šteta.
 
Prilikom provođenja akcije, 5 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 2 osobe su uhićene i privedene na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka. Tijekom provedbe akcije evidentirane su 2 osobe koje su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 87 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod  8 vozača (9,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 25 mladih vozača (28,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
U nedjelu, dana 10. ožujka 2019. godine u 1.11 sati, 42-godišnji državljanin Austrije, upravljao je osobnim automobilom austrijskih nacionalnih oznaka, autocestom A1 u smjeru sjevera. Mjerenjem brzine je utvrđeno da se kretao brzinom od 197 km/h, a što je za 67 km/h više od dozvoljene brzine van naselja, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h.
 

Stranica