Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcija Alkohol i droge i Brzina

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto blic.jpg

Pojačano postupanje u prometu tijekom vikenda.

U noćnim satima u dane vikenda, od 17. do 20. siječnja 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke, provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 782 prometna prekršaja, od čega 77 prekršaja vozača s alkoholom, 216 prekršaja nepropisne brzine, 67 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 41 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 9 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 5 pod zabranom, 5 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 362 ostala prekršaja.
 
Neki od zabilježenih prometnih prekršaja:
 
- u subotu, 18. siječnja 2020. godine u 0.20 sati, 25-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 1.76 g/kg i za vrijeme dok mu je istekla vozačka dozvola, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ulice Nikola Tavelića u smjeru jugozapada. Dolaskom do kućnog broja 11, neoprezno je skrenuo desno u smjeru zapada i u kočenju naletio na rubni kamen sa zapadne strane kolnika te na stup. Nakon prometne nesreće, 25-godišnjak je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te mu je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
- u nedjelju, 19. siječnja 2020. godine  oko 3.30 sati, 38-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Ulice grada Vukovara u smjeru istoka. Nadzorom vozila i vozača kod raskrižja s Lopudskom ulicom, alkotestiranjem joj je utvrđena koncentracija alkohola od 1,18 g/kg. Isključena je iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Prilikom provođenja akcije, 11 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 15 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno 6 osoba – test negativan.
 
Od 77 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 10 vozača (13,0%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 16 mladih vozača (20,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

FOTO: Ilustracija

Stranica