Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcija „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/slike/MUP/alkohol/alkotest02.jpg

Pojačano postupanje zagrebačke policije u prometu tijekom vikenda

u noćnim satima u dane vikenda, od 14. do 17. veljače 2020. godine na području Policijske uprave  zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 779 prometnih prekršaja, od čega 107 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 359 prekršaja nepropisne brzine, 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 36 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 17 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 6 pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 213 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u petak, 14. veljače oko 22.10 sati,  47-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Zagrebačke avenije u smjeru istoka, za vrijeme dok je u krvi imao alkohola od 2,66 g/kg. Dolaskom istočnije od raskrižja s kolnikom ulice Srednjaci prouzročio je prometnu nesreću s materijalnom štetom te je uhićen i smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelanja opojnog sredstva te mu je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
 
- u nedjelju, 16. veljače 2020. godine oko 3.50 sati, 28-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom dubrovačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Slavonske avenije u smjeru istoka. Nadzorom vozila i vozača kod raskrižja s ulicom Hrvatske bratske zajednice i alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija alkohola od 1,17 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, sedam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a četiri osobe su uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno šest osoba – test negativan.
 
Od 107 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (11,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 18 mladih vozača (16,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
 
 FOTO: Ilustracija 

Stranica