Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcija „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto ilustracija - pol auto.jpg

Pojačano postupanje u prometu za vikend

U noćnim satima u dane vikenda, od 13. do 16. ožujka 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 563 prometna prekršaja, od čega 49 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 224 prekršaja nepropisne brzine, 72 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 51 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 1 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 2 pod zabranom, 5 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 159 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u subotu, 14. ožujka 2020. godine oko 2 sata, 30-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Bjelovarske ulice u Sesvetama u smjeru zapada. Nadzorom vozila i vozača i alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija alkohola od 2,09 g/kg. Vozač je isključen iz prometa i smješten u posebne prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
- u subotu, 14. ožujka 2020. godine oko 1.10 sati, 37-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Supilove ulice gdje je sudjelovala u prometnoj nesreći. Alkotestiranjem utvrđena joj je koncentracija alkohola od 1,75 g/kg zbog čega je isključena iz prometa i smještena u posebne prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
Prilikom provođenja akcije, 5 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 5 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

 Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su tri osobe – test negativan, a jedna osoba je odbila provođenje testiranja.

Od 107 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 12 vozača (20,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 12 mladih vozača (24,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

FOTO: Ilustracija
 

Stranica