Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcija Alkohol i droge i Brzina

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto ilustracija - pol auto.jpg

Rezultati pojačanog postupanja policije

Tijekom vikenda, od 30. listopada do 2. studenog 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 620 prometnih prekršaja, od čega 46 prekršaja vozača s alkoholom, 365 prekršaja nepropisne brzine, 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 34 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 5 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 4 pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 119 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u petak, 30. listopada 2020. godine oko 20 sati, 33-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Brezovičkom cestom u smjeru juga. Dolaskom do kućnog broja 86,  nije se kretao sredinom obilježene prometne trake, već je prešao u lijevo te prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Alkotestiranjem mu je očitana koncentracija od 3,24 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uhićen, isključen iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je prepraćen na Prekršajni sud u Zagrebu.
           
- subotu, 31. listopada 2020. godine u 0.20 sati, 25-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Avenijom Marina Držića u smjeru sjevera. Nadzorom prometa vozača i vozila kod raskrižja s Ulicom grada Vukovara, alkotestiranjem joj je utvrđena koncentracija alkohola od 1,17 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno 5 osoba – test negativan. Od 46 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 11 vozača (23,9%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 11 mladih vozača (23,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa. Prilikom provođenja akcije, 5 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

FOTO: Ilustracija

Stranica