Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcija "Alkohol i droge" i "Brzina"

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto pol auto blic.jpg

Nepropisna brzina je i opet najčešće zabilježeni prekršaj

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 15. do 18. srpnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke proveden je pojačani nadzor vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja nadzora utvrđeno je ukupno 536 prometnih prekršaja, od čega 47 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 273 prekršaja nepropisne brzine, 57 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 35 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 117 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača su:
 
- u nedjelju, 17. srpnja 2022 god. oko 1.25 sati, 19-godišnjak je pod utjecajem alkohola ( 2,92 g/kg ) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka i to prije stjecaja prava na upravljanje motornim vozilom u prometu na cestama, a kretao se  državnom cestom DC 10, dionica 103, u smjeru istoka. Dolaskom za 630 m zapadnije od kilometarske oznake 7 km, skrenuo je ulijevo bez da se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ne vodeći računa o brzini i položaju vozila. Tada je izgubio nadzor nad vozilom i naletio na zaštitnu ogradu. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen 19-godišnji vozač, liječnička pomoć pružena mu je u Kliničkoj bolnici Dubrava. Protiv njega je podneseno Izvješće o počinjenom prekršaju temeljem kojeg je podnijet Optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno pet osoba - test negativan, a  dvije osobe su odbile testiranje.
 
Od 47 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (25,5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je pet mladih vozača (10,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, pet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i pet osoba je uhićeno te privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica