Rezultati provedenih akcija u prometu na području Policijske uprave zagrebačke

Slika /PU_ZG/ilustracije/20200521_093542.jpg

Najveća zabilježena koncentracija alkohola 3,04 g/kg utvrđena kod 57-godišnjeg vozača

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 13. do 16. svibnja 2022. godine na području PU zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 645 prometna prekršaja, od čega 62 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 319 prekršaja nepropisne brzine, 73 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 30 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan prekršaj upravljanja pod zabranom, 12 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 143 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 14. svibnja 2022. oko 23.20 sati na području Kloštar Ivanića, 52-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 2,53 g/kg  upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom kralja Tomislava gdje je i zaustavljen od strane policijskih službenika. Po utvrđenom, vozač je isključen iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te će protiv istog biti izdan Prekršajni nalog.

Istog dana oko 1 sat na području Velike Gorice, 54-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola od 1,13 g/kg upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ulice Slavka Kolara gdje je i zaustavljena. Po utvrđenom, vozačica je isključena iz prometa , oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati te joj je izdan Prekršajni nalog.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno sedam osoba – test negativan, a jedna osoba odbila je testiranje.
Od 62 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 11 vozača (17,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je devet mladih vozača (14,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, četiri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a šest osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Nadalje, u razdoblju od 4. do 10. svibnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je ciljana akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga“ koja se istovremeno provodi i u svim zemljama članicama Europske unije. U tjednoj akciji kontrolirana su ukupno 1 844 vozača od kojih su 123 bila pod utjecajem alkohola.

U sklopu te akcije 7. na 8. svibnja proveden je „pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu“ od 7 do 7 sati , kojom prilikom su utvrđena 42 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola utvrđena je 9. svibnja 2022. godine na području Jagnjić Dola gdje je 57-godinjak pod utjecajem alkohola od 3,04 g/kg upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Gajeve ulice. Po utvrđenom vozač je isključen iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na 12 sati te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Stranica