Rezultati vikend akcija „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Slika /PU_ZG/ilustracije/Prometna policija - kontrola.jpg

Najveće koncentracije alkohola zabilježene kod 50-godišnjaka (2,58 g/kg) i kod 22-godišnjakinje (1,32 g/kg)

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 9. do 12. travnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 720 prometnih prekršaja, od čega 53 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 225 prekršaja nepropisne brzine, 127 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 74 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri vožnje pod zabranom, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 219 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 10. travnja oko 20.45 sati u Svetom Ivanu Zelini, 50-godišnjak je upravljao osobnim automobilom varaždinskih registarskih oznaka, a kretao se Zagrebačkom ulicom u smjeru sjevera. Kod kućnog broja 61 zaustavili su ga policijski službenici, a provedenim nadzorom utvrđeno je da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola (2,58 g/kg) zbog čega je isključen iz prometa i smješten u jedinicu za zadržavanje i prepratu do otrježnjenja.
          
U nedjelju, 11. travnja oko 3.50 sati, 22-godšnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u mjestu Donji Desinec. Provedenim nadzorom je utvrđeno da je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (1,32 g/kg) zbog čega je isključena iz prometa.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su četiri osobe, a nalaz testova je negativan.
 
Od 53 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (26,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 13 mladih vozača (24,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije osam je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a sedam uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica