S ciljem ishodovanja EU digitalnih COVID potvrda, osobe se povezale u zajedničko zločinačko djelovanje

Slika /PU_ZG/ilustracije/lisice.jpg

Kod 243 osobe utvrđena je sumnja u počinjenje kaznenih djela

FOTO: Ilustracije

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su dugotrajno i opsežno kriminalističko istraživanje nad ukupno 243 osobe, od toga 239 hrvatskih državljana, tri državljana Srbije i jednim državljaninom Kosova, odnosno nad 152 muške osobe i 91 ženskom osobom, starosti između 21 i 84 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, te davanja mita.

Naime, sumnja  se da su se prvoosumnjičenih 12 osoba (10 muških i 2 ženske osobe, državljana Republike Hrvatske starosti od 21 do 35 godina)  od srpnja do studenoga 2021. godine povezali u zajedničko djelovanje, postupajući s namjerom protupravnog stjecanja imovinske koristi i znajući da postoji interes građana za pribavljanje EU digitalnih COVID potvrda bez obavljenog cijepljenja. Tako je 32-godišnja zaposlenica medicinske ustanove s ovlastima unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav nadležnog ministarstva, upisivala građane u sustav bez provedenog cijepljenja za što je uzimala novčanu naknadu, dok su ostalih 11 hrvatskih državljana prikupljali podatke od ostale 231 osumnjičene osobe, naplaćivali od njih novčanu naknadu te dostavljali njihove osobne podatke 32-godišnjakinji radi unosa upisa cijepljenja u za to predviđeni informacijski sustav.

Nakon što bi osumnjičena 32-godišnjakinja upisala njihove podatke u za to predviđeni informacijski sustav nadležnog ministarstva, ostali osumnjičenici bi ishodili EU digitalne COVID potvrde.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičena 32-godišnjakinja počinila kazneno djelo primanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, da su ostalih jedanaestero osumnjičenih osoba počinili kaznena djela davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, dok su ostale osumnjičene osobe počinile kaznena djela davanja mita. Kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu, a deset osumnjičenih osoba dovedeno je pritvorskom nadzorniku, dok se za jednom osobom još uvijek traga.

Stranica