„Štit Domovine“ – Vidimo se u centru Zagreba na Trgu bana Josipa Jelačića u petak u 17 sati

  • Slika /PU_ZG/slike/PUZ/2023/rujan/Štit domovine/Štit domovine 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uz sportsko-glazbeno-scenski program otkrijte tko su ti policajci i vojnici visoke interventne sposobnosti i spremnosti na najvećem policijskom sportskom natjecanju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske

FOTO: MUP, PUZ

NADOPUNA: Svečano otvoreno natjecanje „ŠTIT DOMOVINE ZAGREB 2023.“ na Policijskoj akademiji
 
Danas, u utorak 5. rujna u Zagrebu, na Policijskoj akademiji, svečano je otvoreno natjecanje „Štit domovine Zagreb 2023.“, na kojem se natječu policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, veterana Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, pripadnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske kao i policijski službenici stranih policijskih snaga.
 
Svi natjecatelji, u tom trenutku promišljali su o toj prilici u kojoj će iskazati visoku interventnu sposobnost i spremnost na najvećem policijskom sportskom natjecanju koje se održava kako u širem okruženju i okolici, tako i u Gradu Zagrebu što samo po sebi daje natjecateljsku draž ali i atraktivnost budući da je u natjecanju zastupljeno više disciplina odnosno, u sebi sadrži niz sportskih i interventno-policijsko zahtjevnih dijelova.
 
Okupljenim se na samom početku obratio voditelj natjecanja Andrija Živković, pomoćnik zapovjednika Interventne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske sjetivši se kroz zaziv minute šutnje na sjećanje preminulih, posebno istaknuvši,  policijskih, službenika svih zemalja u Svijetu.  
 
U prigodnom obraćanju  načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, podsjetio je :„Ovo nije samo natjecanje nego i dokaz naše i vaše visoke interventne sposobnosti i spremnosti za snalaženje u izvanrednim situacijama, i ne samo tijekom natjecanja“, te na kraju, uz sam čin kada je otvorio natjecanje, poželio je svima sportsku sreću, policijsku uspješnost poručivši da se u duhu zajedništva svi vidimo u petak na svečanoj završnici.
 
Uostalom, u neformalnom druženju s natjecateljima, kao sami ističu, svjesni su da uz poznavanje niza zakonskih odredbi, postoje specifični psihofizički zahtjevi koji se moraju primijeniti pri obavljanju policijskih zadaća što uz samoobrazovanje i usavršavanje, tjera na trening kako bi svojim, u biti sportskim (tjelesna i psihofizička snaga)  sposobnostima  mogli ne samo ispuniti predviđenu i postavljenu zadaću nego kao takvi, sa svojom pripremljenosti i spremnosti biti u nizu hrvatskih policajaca koji mogu uvijek i u svakom trenutku i bilo gdje pružiti intervenciju u skladu s očekivanjima i službe ali i građana. Doista, za pozdravit su ovakva razmišljanja natjecatelja.
 
Za pozdravit je i niz natjecateljica, naših policijskih službenica poput Magdalene, koja je istaknula „Biti policijska službenica odnosno predstavljati policijske službenice u cjelini na ovakvom zahtjevnom natjecanju samo je još jedna razina više u odgovornom pristupu samom natjecanju.“


Klikom na niže navedeni prikaz pogledajte rutu kojom prolaze natjecatelji:


 
Jer, sposobnost prilagođavanja suvremenim zahtjevima stalni je izazov profesionalnog obavljanja policijske službe, pa je natjecanje multidisciplinarni prikaz sposobnosti provođenja svakodnevnih zadaća promičući i potičući pri tome u svojem radu – profesionalnost, zakonitost, ali i čestitost, moralnost, poštenje i odgovornost, svjesni da je kao organizator Policijska uprava zagrebačka sa svim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, tek jedan od čimbenika sigurnosti u Republici Hrvatskoj.
 
Svečanom otvaranju natjecanja uz načelnika Policijske uprave zagrebačke Marka Rašića i njegovih suradnika prisustvovali su i načelnik Policijske akademije Josip Čelić zajedno sa svojim suradnicima, Ines Matec Mamuzić iz Ureda glavnoga ravnatelja policije, Krunoslav Jozić iz Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije te zapovjednik  Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek .
 
 
 
 
Štit domovine Zagreb 2023.
 
U petak, 8. rujna 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke na Trgu bana Josipa Jelačića u 17,00 sati, uz sportsko-glazbeno-scenski program bit će proglašeni pobjednici  natjecanja pod nazivom „Štit domovine“ Zagreb 2023. godine.

Na tom iznimno zahtjevnom natjecanju sudjeluju policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, veterana Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, pripadnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske kao i policijski službenici stranih policijskih snaga.
 
Sjetimo se kako je sve počelo i zbog koga je sve počelo
 
Ovo već sada petogodišnje tradicionalno natjecanje provodi se unutar Ministarstva unutarnjih poslova ove godine u organizaciji Policijske uprave zagrebačke kao domaćina, i to prvenstveno između policijskih službenica i službenika unutar svih ustrojstvenih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, kao i  povodom obilježavanja Dana policije te sjećanjem na sve poginule i stradale pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Predviđeno je i polaganje vijenaca na spomen obilježju stradalim hrvatskim braniteljima na Medvedgradu, uz nazočnost načelnika Policijske uprave zagrebačke sa suradnicima, kao i pripadnika stranih policijskih snaga, Hrvatske vojske, veterana Specijalne policije iz Domovinskog rata, policijskih službenica /natjecateljica te dijela provedbenog tima natjecanja. Uostalom, natjecanje u sebi ima i memorativni karakter na sve one koji su svoju ljubav prema Domovini iskazali časno obavljajući svoju službu, darovavši najvrjednije – svoj život i zdravlje.
 
Krenimo…
 
Natjecanje će se održat kako u širem okruženju i okolici, tako i u Gradu Zagrebu što samo po sebi daje natjecateljsku draž ali i atraktivnost budući da je u natjecanju zastupljeno više disciplina.
 
Sukladno propozicijama natjecanja, samo natjecanje započinje već u srijedu 6. rujna kada je predviđeno obavezno kvalifikacijsko natjecanje (vještina gađanja službenim pištoljem i jurišnom puškom, sve na streljani MUP-a u Vrbovcu), da bi se nastavilo u četvrtak 7. rujna kada je predviđeno kvalifikacijsko natjecanje u veslanju kajakom na Jarunu i plivanju na olimpijskim bazenima Jelkovec odnosno, provjerama motoričkih sposobnosti na za to predviđenom policijskom poligonu.
 
35 kilometara, niz zahtjevnih zadaća spremno i sposobno savladat će 100-tinjak policajaca, vojnika, veterana policije
 
Samo natjecanje, osim već spomenutih disciplina tijekom kvalifikacija,  u sebi sadrži niz sportskih i interventno - policijsko zahtjevnih dijelova poput  znanja o navigaciji, topografiji i orijentaciji u prostoru, spuštanje uz korištenje alpinističke opreme na jednom od predviđenih alpinističkih dijelova u zagrebačkoj okolici; taktike ulaska u prostoriju uz korištenje naoružanja, zatim prelazaka zapreka (ljestve ili mreža od užadi) u neočekivanim uvjetima prirodne okoline te sastavljanja i rastavljanja naoružanja.
Za sve to, uz samopouzdanje  i vrsne motoričke sposobnosti neizostavna je istreniranost, ali i znanje te koncentracija temeljem čega se pokazuje sposobnost snalaženja u izvanrednim situacijama.
 
Da bi sve to pokazali, svoja znanja i vještine bitno je za građane istaknuti da ih ne iznenadi mogući pogled na natjecatelje u gradu i bližoj okolici s obzirom da će se kretati  pod punom borbenom opremom, u policijskim i vojnim odorama i oružjem. Međutim, prepoznatljivi znak da se radi upravo o natjecateljima je i blizina redovnih zagrebačkih policijskih službenika koji osiguravaju trasu i brinu da se u što manjem obimu remeti redovna dinamika građana i ritma uobičajenog zagrebačkog života. U petak 8. rujna od 12,00 do 21,00 sat, biti će kratkotrajnih i povremenih prekida u redovnom odvijanju prometa s ciljem osiguranja sigurnosti svih natjecatelja kao i sudionika u prometu koji se u to vrijeme zateknu na navedenoj trasi kretanja.
 
Završni dan, staza natjecanja i smjer kretanja natjecatelja određeni su rasporedom radnih i kontrolnih točaka čiji redoslijed natjecatelji obvezno moraju poštivati kako ne bi bili diskvalificirani. Natjecatelji moraju u što kraćem roku proći stazu dugu oko 35 kilometara, po šumskim i poljskim putevima, ali i gradskim asfaltom, trčanjem ili hodanjem uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje težine veće od 10 kilograma (u službenoj odori, sa službenim ruksakom i pripadajućim dijelovima za policijsku aktivnost, noseći službeno naoružanje i opremu poput sredstava veze, borbene kacige, zaštitne maske, itd.) i bitno; sa svom opremom moraju i završit natjecanje, a uz to će obavljati i složene policijske zadaće (navigacija, alpinističke i pješačke prepreke u terenskim uvjetima, veslanje, ulazak u prostoriju sa simulacijskim streljivom, precizno gađanje službenim naoružanjem, sastavljanje i rastavljanje istog, itd.).
 
Zagrebačko Sljeme i Medvednica i naši policajci i vojnici
 
Već samo prirodno okruženje, uspon na Medvednicu, prirodne posebnosti poput Gorskog zrcala, (koje zahtijevaju alpinističke sposobnosti i vještine) Kraljičinog zdenca (sposobnost snalaženja s raspoloživom opremom) ili zahtjevnih neoznačenih puteva ili planinarskih staza podnožju Medvedgrada (vještina  navigacijskog snalaženja), obronci (i objekti) uz Hunjku (policijska akcija) i baš kao i prolazak centralnim dijelovima našega grada, ide u prilog ne samo atraktivnosti već i uživanja prirodnim posebnostima Grada Zagreba.
 
 
Natjecanje kao potvrda vrhunske psiho-fizičke spremnosti
 
Navedene zadaće implementirane u natjecanje, stavljaju pojedinca u zahtjevne okolnosti potrebnih znanja, vještina i tjelesne spremnosti. Organizacijom natjecanja i samim natjecanjem pojedinac se postavlja u poziciju kada mora svojim znanjem i spremnosti odgovoriti na zahtjevnu, ali provedivu natjecateljsku stazu. Samim natjecanjem obuhvaćene su sve vještine i policijsko – vojna znanja pojedinih možebitnih situacija pri mogućim bilo lakšim ili teškim intervencijama gdje su policijski službenici izloženi svakodnevno. Naime, samo zahtjevno natjecanje iziskuje veliku psiho-fizičku spremu, samopouzdanje, visoki stupanj tjelesne snage, izdržljivosti, koordinacije, motoričkih sposobnosti, znanja iz navigacije i snalaženja u prostoru te drugih sportskih disciplina.
 
Zadaće savladane, natjecanje završeno -  s energijom i pozitivom do cilja
 
Završnica natjecanja, nakon kvalifikacijskih natjecanja kada će biti poznata konačna startna lista po kojoj će sukladno bodovima natjecatelji krenut u završni dan natjecanja,  u petak 8. rujna 2023. godine, koji započinje na Policijskoj akademiji, a kreće se šumovitim obronaka Medvednice do samog vrha Sljemena te prema cilju preko Šestina pa kroz sam centar grada sve do Trga bana Josipa Jelačića gdje ćemo u sklopu prigodne svečanosti s početkom u 17,00 sati, potom dočekati, pozdraviti i nagraditi prve među najboljima sudionike ovog zahtjevnog i atraktivnog natjecanja.
 
 
Nađimo se u petak u centru grada Zagreba……Vidimo se na „Jelačić placu“
 
Sve Vas koji ovo čitate, pozivamo na predvečernje druženje, u petak 8. rujna u 17,00 sati na Trg bana Josipa Jelačića, kako bi pozdravili spremne i uspješne koji su bili sudionici natjecanja.
Svima u ime Policijske uprave zagrebačke i MUP-a RH želimo dobrodošlicu uz slogan (u duhu  sportskog natjecanja)  - Navijajmo za svoje a ne protiv drugih i budimo uz našu i vašu  hrvatsku policiju i naše goste!
 
Vjerujemo kako će pripremljeni športsko-glazbeno-scenski program koji će popratit atraktivnost završetka natjecanja biti zaokružena priča koju sa Zagrepčanima a i gostima želimo darivati našim sugrađanima. Sam prostor zagrebačkog „Jelačić placa“ je prostor gdje u Zagrebu znamo zajedno uživat i prepoznati ponuđeni program.
 
 
Podijelimo uspjeh s onima koji štite Domovinu na kraju natjecanja
Atraktivnost natjecanja i disciplina, samo po sebi govori i o složenosti kako samo organizacije tako i pristupa samom natjecanju što zahtjeva visoku motiviranost i profesionalni ali i natjecateljski pristup što je u biti i zacrtano u obavljanju službe hrvatske policije i vojske. Stoga, svim natjecateljima želimo puno sportskog uspjeha i u natjecateljskoj primjeni profesionalnih interventnih sposobnosti policije i vojske.
 
Kako je to izgledalo ranijih godina možete pronaći na:

 Youtube kanal MUP-a RH
- 4. memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine – Đakovo 2022.
- Svečana završnica 3. Memorijala „Šimo Đamić – Štit Domovine – Vukovar 1991.-2021.“

MUP vijesti poveznice
- ''4. memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine - Đakovo 2022.''
U Đakovu kod katedrale dočekani pobjednici ovogodišnjeg Štita domovine

 
Također, podsjećamo kako je grad Zagreb domaćin atletskog mitinga https://zagreb-meeting.com/ te kako je prepoznata vrijednost oba događanja  i Hanžekovićevog memorijala i završnice natjecanja Štit Domovine Zagreb 2023. koji svoju završnu promociju imaju na prostoru Trga bana Josipa Jelačića.

 
 

Stranica