Sud prekršitelje u prometu kaznio s preko 42 000 kuna, dok je jedan od njih kažnjen i kaznom zatvora

Slika /PU_ZG/ilustracije/foto_promet.jpg

Jedan od vozača odbio test na droge

FOTO: Ilustracija

U četvrtak, 7. listopada 2021. godine oko 22.40 sati, 43-godišnjak je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,74 g/kg i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta, upravljao osobnim automobilom varaždinskih registarskih oznaka Ulicom Ivana Rabara, gdje je i zaustavljen od strane policijskih službenika. Po utvrđenom vozač je uhićen, a potom prepraćen na nadležni sud gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 20 000 kuna.
 
Nekoliko sati kasnije, 8. listopada 2021. godine oko 1 sat, prilikom redovne kontrole prometa u zoni Ulice Kralja Tomislava, policijski službenici su zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka s kojim je prije stjecanja prava upravljao 40-godišnjak. Daljnjom kontrolom je utvrđeno da vozač nije koristio sigurnosni pojas, nije kod sebe imao prometnu dozvolu kao niti dokument s kojim bi potvrdio svoj identitet, dok je ponuđeni test na droge odbio. Po utvrđenom vozač je uhićen, a potom prepraćen na nadležni sud gdje je kažnjen zatvorskom kaznom od 20 dana s rokom kušnje od godinu dana te novčanom kaznom u iznosu od 1 800 kuna.
 
U ponedjeljak, 11. listopada u 17.35 sati, 21-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,28 g/kg, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, kojemu je istekao rok važenja prometne dozvole te za koje vozilo kao vlasnik prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu, nije sklopio ugovor o osiguranju i obnavljao ga sve dok je prijevozno sredstvo u prometu, a kretao se zapadnom kolničkom trakom ulice Slavenskoga koja je ujedno i prometna traka za ravno i desno u smjeru juga. Dolaskom do kružnog toka prometa u raskrižju s Ulicom Ive Tijardovića, suprotno oznakama na kolniku, skrenuo je ulijevo na kolničku traku kružnog toka prometa u smjeru jugoistoka dijelom kolnika na kojem se promet vozila odvija samo u jednom smjeru u smjeru sjeverozapada tj. kretao se u suprotnom ili zabranjenom smjeru, a da nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama ceste iz tog razloga je izgubio nadzor nad vozilom, sletio van kolnika te naletio na prednji lijevi dio teretnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka koji je bio parkiran na parkirališnom prostoru sa južne strane kolnika Ulice Ive Tijardovića nasuprot broja 1 Ulice Slavenskoga. Od tog naleta teretni automobil odbačen je na prednji lijevi bočni dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka koji je također bio parkiran na parkirališnom prostoru s južne strane kolnika Ulice Ive Tijardovića.
U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Nakon prekršajnog postupka, nesavjesni vozač je priveden na Općinski prekršajni sud, gdje je proglašen krivim zbog počinjenog prekršaja te mu je izrečena ukupna novčana kazna u iznosu od 8800 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Istog dana, 11, listopada 2021. godine u 22.25 sati,  40-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,47 g/kg, prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom tj. bez položenog vozačkog ispita bilo koje kategorije, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Ulice 4. Rudeški ogranak u smjeru sjevera. Dolaskom do broja 24/A Rudeške ceste, gdje prometne trake nisu obilježene, iako je bio dužan, nije svoje vozilo u kretanju držao što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti od njega da ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti. Tom prilikom, prošao je vozilom na desnu stranu kolnika, a potom je u slijetanju van kolnika, prednjim desnim dijelom vozila naletio na prednju desnu bočnu stranu osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka, koji je bio propisno parkiran u dvorišnom prostoru te na betonski stup javne rasvjete.  U prometnoj nesreći vozač  je lakše ozlijeđen, a liječnička pomoć mu je pružena u KBC Sestre milosrdnice. Nakon prekršajnog postupka priveden je na Općinski prekršajni sud, gdje je proglašen krivim zbog počinjenog prekršaja te mu je izrečena ukupna novčana kazna u iznosu od 12.300 kuna.

Stranica