Sumnja da se u sastavu zločinačkog udruženja omogućava protuzakonit ulazak, kretanje i boravak stranim državljanima u Hrvatskoj, rezultirala uhićenjem

Slika /PU_ZG/ilustracije/lisice.jpg

Nad ukupno šest osoba dovršeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su prevozili strane državljane

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad šestero hrvatskih državljana (35, 27, 24, 22, 31 i 50) zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.
 
Sumnja se da su prvoosumnjičeni 35-godišnjak i drugoosumnjičena 27-godišnjakinja sa zasad nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine dogovarali da ta osoba iz koristoljublja, izbjegavajući graničnu kontrolu, prevozi strane državljane preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku u blizini državne granice.
 
U skladu s ciljevima zločinačkog udruženja, 35-godišnjak je s 27-godišnjakinjom koja je bila upoznata s cjelokupnom organizacijom krijumčarenja te sa osumnjičenim 22-godišnjakom, 24-godišnjakom, 31-godišnjakom i 50-godišnjakom organizirao dolazak stranih državljana na područje Zagreba.
 
Osumnjičene osobe su, znajući za cilj zločinačkog udruženja i iz koristoljublja, odlazile vozilima na lokacije na kojima su preuzimale strane državljane te ih prevozile na prethodno dogovorenu lokaciju. Tijekom prijevoza stranih državljana, osumnjičeni su se izmjenjivali u ulogama vozača i prethodnica čiji cilj je bio pravovremeno upozoravanje ukoliko se na ruti kojom su se kretali nalaze policijski službenici.
 
Sumnja se da su prvoosumnjičeni, drugoosumnjičena i trećeosumnjičeni za organizirano ilegalno prebacivanje osoba preko državne granice dobivali najmanje 600,00 eura po prevezenoj osobi, koji iznos su nakon preuzimanja dijelili s ostalim osumnjičenim osobama i to prema njihovim ulogama u zločinačkom udruženju.
 
Kriminalističkim istraživanjem potvrđena je sumnja da su osumnjičene osobe od 22. ožujka 2023. godine do 13. travnja 2023. omogućile da najmanje 26 stranih državljana protuzakonito uđu, kreću se i borave na teritoriju Republike Hrvatske.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene osobe predali pritvorskom nadzorniku dok su kaznenu prijavu podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Stranica